• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

CD: Naum Grubert - Chopin Recital

Hoe gek moet je zijn om in deze tijden een cd-label te beginnen…? Daan van Aalst is er gelukkig gek genoeg voor, maakte een lange neus naar downloaders en streamers en startte een paar jaar geleden het toplabel Navis Classics. Dit in het volle vertrouwen dat er voor echte kwaliteit altijd een markt te vinden is. Het heeft inmiddels een aantal schitterende producties opgeleverd die in alle opzichten aan de hoogste standaarden voldoen. Eigenlijk kan iedere cd van dit label ongezien en ongehoord worden aangeprezen. Kwaliteit verzekerd.

De jongste cd van Navis is echter het voorlopige hoogtepunt, zoals in de media duidelijke wordt. Dagblad Trouw had er de volle vijf sterren voor over, de uitgave werd prompt na verschijning cd van de week bij Radio4 en ongetwijfeld zullen nog vele loftuitingen volgen.

Waar hebben we het over? De dubbel-cd ‘Chopin Recital’ van pianist Naum Grubert (1951). Deze Baltische musicus hoort zonder twijfel tot de eredivisie van de levende pianisten, maar heeft desondanks uiteindelijk gekozen voor een bestaan buiten de grote schijnwerpers. Als docent op het conservatorium begeleidt hij jonge pianisten op weg naar de belangrijke podia. Zelf houdt hij het klein en biedt ons nu een tweedelig recital voor thuis aan, dat ook echt als recital is samengesteld en kan worden beluisterd, inclusief pauze en toegift.

Het resultaat is fenomenaal. Je wordt meegenomen op een muzikale reis met tragische en opgetogen momenten en voelt in iedere noot de concentratie van de pianist. Je ontkomt niet aan het gevoel dat dit is wat de componist bedoeld moet hebben toen hij zijn noten op papier zette. Er is sprake van ultieme perfectie die nergens gelikt wordt. En, aardig om te weten, de cd is opgenomen in onze eigen Schiedamse Westvestkerk. Het enige dat mist bij dit recital is het zeer verdiende daverende applaus: daar moet u zelf voor zorgen…

Tegen de tijdgeest in bespeelt Grubert geen 19e-eeuwse Pleyel of Érard maar een forse eigentijdse Steinway-vleugel. Het lijkt in zijn geval de ideale keuze: Je kunt je geen fraaiere Chopin voorstellen. Hooguit vraagt deze opname nog om een uitgave op vinyl… Een lekkere dubbel-lp in een fraaie klaphoes, gewoon als ultiem hebbeding.

Recensent: Ad van der Kouwe

Navis Classics

Prijs: € 21,99

Cijfer: 10