• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

Bregje Hofstede - De hemel boven Parijs

Bregje Hofstede - De hemel boven Parijs

Een sprankelend debuut van een jonge schrijfster (1988) die kunstgeschiedenis en Frans studeerde en deze twee vakken verenigde in De hemel boven Parijs. Haar roman speelt zich af in de Franse hoofdstad en is gesitueerd in en rond de Sorbonne; inderdaad kunstgeschiedenis.
Sofie, vaak Fie, is een uitwisselingsstudente die een tijdje mag meelopen aan de universiteit. Het lijkt een vriendendienst van Paul Bonnard, voorzitter van de universitaire bestuursraad. Hier ligt iets uit het verleden ten grondslag. Ooit had hij een korte relatie met de moeder van Fie. Sofie logeert bij het echtpaar Bonnard en is daar aangewezen op een saaie omgeving. Geen ongedwongen omgang met medestudenten, maar slechts aangewezen op haar logeerkamer en laptop waarop zij met haar moeder skypet. Zelfs dit kost haar zichtbaar moeite en misschien mogen wij dit meisje wel betichten van bindingsangst.
Paul Bonnard verzoekt zijn goede vriend Olivier, een Nederlandse professor aan de Sorbonne zich te ontfermen over haar. Wegwijs maken in Parijs, iets van ondersteuning bieden bij haar studie en essay, kortom een vaderlijke rol op zich te nemen, iets wat het verschil in leeftijd duidelijk aangeeft: Olivier is zeker dertig jaar ouder maar nog altijd bon-ton. Hij stemt toe en laat Sofie heel langzaam in zijn leven toe.
Allereerst helpt hij haar aan een nieuwe woonomgeving, dit op haar uitdrukkelijke verzoek. De reden voor dit verzoek is een aanzet voor het plot in het slot. Maar voor wij hier beland zijn, wordt het verleden van Olivier onder een vergrootglas gelegd. Ooit was hij tot zijn kruin verliefd op Mathilde, het meisje dat voor hem was bestemd en een treffend vergelijkbaar uiterlijk heeft met Fie. Een niet terug te draaien keuze in zijn leven zette een punt achter deze relatie. Nu woont hij samen met Sylvie, maar die vindt dat hij teveel met de studente omgaat en zal proberen zijn universitaire loopbaan te ondermijnen.
Zo wordt een korte episode uit het leven van beide hoofdrolspelers in een heldere stijl uiteengezet. De personages krijgen een duidelijke identiteit. De aanpassingen die Fie toepast in haar essay geven niet alleen haar veranderde visie op het kijken naar kunst weer, maar staan ook model voor haar eigen persoonlijke ontwikkeling.
En de weg die Olivier gaat blijkt evenals zijn eerder genoemde keuze onomkeerbaar. En dat geldt ook voor zijn studente.
Het slotakkoord is in deze roman het enige minder sterke punt. Het wordt iets te gemakkelijk uit de hoge hoed getoverd. Maar dat er een nieuw talent aan de Nederlandse literatuur is toegevoegd moge duidelijk zijn.

 

Cossee
222 pagina's

€ 19,90

Ruud Aret - Beoordeling 8