• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

1 – Daria van den Bercken - Domenica Scarlatti

Home » CD's » CD klassieke top10 » 1 – Daria van den Bercken - Domenica Scarlatti


Domenico Scarlatti is een enigma. Naast de sonates is nauwelijks muziek van hem bekend, en over zijn leven weten we bar weinig. Wat we wel weten, maakt hem alleen maar intrigerender… 

Daria van den Bercken: "Doordat we enerzijds zo weinig weten over Scarlatti, en anderzijds zijn muziek zo overduidelijk ánders is dan die van zijn tijdgenoten, voelde ik na maandenlang met de partituren doorgebracht te hebben, een enorme vrijheid om mijn eigen keuzes te kunnen maken. Daarvoor ging ik wel eerst in gesprek met verschillende musici en barokexperts. Ik ga graag alles na wat ze zeggen, probeer uit, assimileer of keur af. Dat was erg leerzaam. Het mooiste wat ik heb gemerkt is dat legato-spel bijna echt te maken is op een klavecimbel. Daar zijn manieren en trucjes voor. Voor dit album heb ik gekeken hoe ik een recital zou vullen met Scarlatti-sonates: welke passen goed achter elkaar, of geven juist een contrast? De muziek is zo levendig, daar hoort wat mij betreft een live-gevoel bij.
Je moet trouwens wel je hoofd er goed bij houden. Dat is voor mij het echte enigma van Domenico Scarlatti: het klinkt allemaal zó speels, zó pretentieloos en vol plezier. Maar ondertussen zijn de sonates voor de speler alleen maar uit te voeren met uiterste concentratie, een staat die het best verwoord is door Alexander Graham Bell: 'Concentrate all your thoughts upon the work at hand. The sun’s rays do not burn until brought to a focus'."

Daria van den Bercken heeft persoonlijk een selectie sonates uitgekozen voor haar album ‘Domenico Scarlatti and Daria van den Bercken’.

€ 21,99

 

Bestellen