• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

3 – Beethoven, Ludwig - Piano sonatas:no. 3 Evgeny Kissin

Home » CD's » CD klassieke top10 » 3 – Beethoven, Ludwig - Piano sonatas:no. 3 Evgeny Kissin

Kissin behoort al dertig jaar tot de pianistische wereldtop. Zijn recitals en concertoptredens verlopen foutloos. Daarvan maken we op deze uitgave weer eens een indrukwekkend staaltje mee. Uiteraard speelt bij live-registraties de publieksparticipatie een belangrijke rol, en ik kan melden dat Amsterdam in december 2016 koploper is in de categorie bronchiale aandoeningen. Daartegenover staan de muisstil beluisterde variaties in c, WoO 80. Je schrikt je lam van het losbarstende applaus. Deze variaties, door Beethoven afgedaan als jeugdige overmoed en niet voorzien van een opusnummer, zijn feitelijk niets anders dan een chaconne, en worden als zodanig ook door Kissin aangepakt. Fascinerend en de aanschaf van deze titel dubbel en dwars waard.

In de sonates laat Kissin naast superieure pianistiek ook horen dat hij decennialang met dit repertoire geleefd heeft. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de wonderlijk ouderwetse agogiek in de Mondschein-sonate. Om de vergelijking netjes te houden: zelfs zijn eveneens Russische en live opgenomen collega Emil Gilels houdt meer rekening met de voorschriften van de componist. Hier lijkt Kissin verdwaald in pianolessen van decennia geleden. Gelukkig geldt dat in het geheel niet voor de laatste sonate (nr. 32), die met zijn barokke puntering verwijst naar de Franse ouverture. Kissin verdiept zich hier op een bijna archaïsche manier in Beethovens onpianistische maar fascinerende contrapunt (alleen al die trillers in de ‘fuga'). Granieten grandeur.

Samenvattend: een fascinerend inzicht in de ontwikkeling van een van de grootste pianisten van de laatste halve eeuw. De live-omstandigheden maken het extra spannend, en hoe die ontwikkeling zich ontvouwt levert een aardige puzzel op. Kissin blijft een enigma.


Bron: Opus Klassiek, Siebe Riedstra

€24,99

Bestellen