• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

8 - Nino Gvetadze - Ghosts - Works by Chopin

Home » CD's » CD klassieke top10 » 8 - Nino Gvetadze - Ghosts - Works by Chopin

De 24 Preludes van Chopin
Met Chopins muziek kijkt Gvetadze terug op het verleden. De "ghosts" zijn de herinneringen, de twijfels en de verhalen die we onszelf vertellen. Chopin, die zijn Preludes over een periode van vijf jaar schreef, vertelt in deze werken zijn levensverhaal, deelt zijn grootste angsten, zijn verdriet, maar toont ook de schoonheid van een eerlijk hart. Dit levensverhaal sluit zich af in een dramatisch 'requiem' in de Prelude in D mineur (dezelfde toonsoort als Mozarts Requiem), waarin de begrafenisklokken weerklinken. Muziekcriticus Alfred Cortot, die iedere Prelude van een epitheton voorzag, noemde dit stuk "Of blood, of earthly pleasure, of death..."

Maar voor Gvetadze is dat niet het einde van het verhaal. Na een eenzame rust (Etude nr 6 Opus 10) kiest ze voor een spetterend einde met drie Waltzes (nr 2 Opus 69 in b-klein, nr 2 Opus 34 in a-klein, en nr. 1 Opus 69 in As-groot) en het Scherzo nr 2 Opus 31 in bes-klein. "The journey of my ghost ends with fireworks, smiling and shining, looking far into the future" zo laat Gvetadze ons weten.

Nino Gvetadze verhuisde na een conservatoriumstudie in Tbilisi, Georgië, naar Nederland waar ze onder Paul Komen en Jan Wijn haar studie voortzette. In 2008 won ze de Tweede prijs, de persprijs en de publieksprijs van het Franz Liszt Pianoconcours. In 2010 won ze de felbegeerde Borletti-Buitoni Trust Award. Ze treedt regelmatig op als solist met grote orkesten zoals het Rotterdams Philharmonisch, Nederlands Philharmonisch en Residentie Orkest, en dirigenten als Michel Plasson, Yannick Nézet-Séguin en Jaap van Zweden. Sinds 2008 speelt ze in het Arosa Trio met haar collega's Frederieke Saeijs en Maja Bogdanovic.

 

€ 18,95

Bestellen