• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

Eindelijk weer gewoon naar buiten

Deze bundel Schiedamse vertellingen neemt de dag dat Schiedam door welgeteld één Canadees op zijn Harley Davidson Liberator werd 'bevrijd' als uitgangspunt. Met deze dag als vertrekpunt vertellen - toen jonge - Schiedammers over hun leven in bezet Schiedam.
Het zijn gewone verhalen van gewone mensen over hoe het dagelijks leven eruit zag, hoe mensen op elkaar waren aangewezen, hoe honger en terreur toesloegen. Maar ook hoe ze zich vermaakten en - bijvoorbeeld - met meer dan dertigduizend Schiedammers en Hagenaars in de Kuip in Rotterdam, ondanks alle oorlogsperikelen, de kampioenswedstrijd Hermes DVS - ADO bijwoonden. Want voor het gros van de Nederlanders ging het dagelijks leven gewoon door, hoe paradoxaal dit ook mag klinken.
'Eindelijk weer naar buiten' beschrijft in persoonlijke herinneringen de donkerste periode uit de Tweede Wereldoorlog en de maanden direct daarna. Toen - na de uitbundige feesten in de eerste dagen van mei - alras duidelijk werd dat het nog wel even duren was voordat de oorlogsellende echt helemaal achter ons lag. Eerst moesten nog het dagelijks voedsel, huisraad en textiel van de bon. En was verder het wachten op de echte Luky Strike en de vertoning van de eerste onvervalste Hollywoodkraker in Monopole.


Prijs € 10,00

Bestellen