• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

23 februari 2018 Leesclub over Meteoor van Karel Čapek

Vorig jaar zijn wij gestart met de Post Scriptum leesclub. Twee sessies rond de Schwob-titels Kamp van Angela Rohr en De rode anjer van Elio Vittorini. Op verzoek van enkele deelnemers organiseren wij er dit jaar weer twee. Eén in het voorjaar en één in het najaar. 
De eerste Leesclub is vrijdag 23 februari en wordt ingeleid door vertaalster Irma Pieper die ook als gespreksleider optreedt. 
Hieronder meer informatie over de schrijver Karel Čapek en zijn boek Meteoor.

vrijdag 23 februari 2018
entree € 7,50 (incl. het boek Meteoor € 25,00)
aanvang 19.15 uur.
Deze avond vindt alleen plaats bij minimale deelname van 6 personen.

Over het boek:

Een vliegtuigje stort neer en de enige overlevende wordt uit de wrakstukken gehaald en zwaar verbrand en in coma naar een ziekenhuis gebracht. Niemand weet wie hij is of waar hij vandaan komt. De arts en de anderen die met hem in aanraking komen, kunnen er slechts naar gissen. Ze noemen hem geval X.

Drie mensen – een zuster, een medepatiënt met helderziende gaven en een schrijver – doen ieder een poging om de identiteit en het leven van geval X te reconstrueren en op hun eigen manier te achterhalen wat er aan de noodlottige vlucht voorafging.

In Meteoor vertelt Čapek over wat we kunnen weten van een ander mens. Door de verschillende perspectieven bij elkaar te voegen kun je je een samenhangend beeld van iemand vormen. In hoeverre dat een waarachtig beeld is, laat Čapek in het midden. De arts, de zuster, de helderziende en de schrijver leveren ieder hun versie van het verhaal, en samen schetsen ze een volledig beeld.

Over Karel Čapek: (bron Wikipedia)
Karel Čapek  leefde van 1890 tot 1938 was één  van de belangrijkste Tsjechische schrijvers. Zij bekendste werken staan bekend als toekomstromans vergelijkbaar met Aldous Huxley en George Orwell. 
Čapek  staat bekend als de uitvinder van het woord robot. Het woord duikt voor het eerst op in zijn werk R.U.R.  (Rossum's Universele Robots) uit 1920. Ook schreef hij Krakatit (1924) over de ontdekking van een explosief van ongekende vernietigingskracht (de atoombom?).
Daarnaast schreef hij ook talloze krantenartikelen, theaterstukken, kinderboeken, detectives, reisverslagen en zelfs een boek over tuinieren. Hij maakte gebruik van talloze schrijfstijlen en genres, vaak ook binnen een werk. Veel van zijn werk is geschreven met een spitsvondig gevoel voor humor. 
Samen met zijn broer vormde Čapek de spil van het intellectuele leven in het Tsjecho-Slowakije in het interbellum. Ze verenigden linkse avantgarde-kunstenaars met conservatievere intellectuelen. 
In de jaren 1930 ageerde Čapek in zijn werk steeds meer tegen het opkomende nazisme, fascisme en communisme. In deze periode schreef hij een aantal toneelstukken en romans met een sterk politieke lading. Válka s mloky (1936), Oorlog met de salamanders) is daarvan het beste voorbeeld. 

Reserveer