• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

30 maart: Boekenweekavond!

 

Op zaterdag 30 maart vieren wij de Boekenweek. Een avond vol literatuur, muziek en gezelligheid.

Het thema van de boekenweek, De moeder de vrouw, naar het gedicht van Martinus Nijhoff, zal op van verschillende kanten belicht worden, maar altijd met een knipoog of glimlach.

Johan Fretz schreef met Onder de Paramariboom een van de leukste boeken van 2018. Het boek zit niet van niets bij de laatste vier voor de Boekhandelsprijs. Het is een reisverslag van het eerste bezoek van Johan Fretz aan het geboorteland van zijn moeder. Vol humor bekijkt hij de wereld waarin hij terecht komt, een wereld die hij zonder er ooit geweest te zijn toch herkent. Een ontwapenende en geestige roadtrip door Paramaribo en een ontroerend verhaal over een moeder en een zoon.

Lidewijde Paris is een allesweter over literatuur. Zij is werkzaam geweest als uitgever, redacteur, journalist en boekverkoper. Van haar hand verscheen o.a. Hoe lees ik?, een boek voor lezers met uitleg over literaire trucs en tactieken, met heel veel voorbeelden uit de wereldliteratuur. Sinds twee jaar zet zij zich in met De Lees!ambassade, die het literaire lezen op een toegankelijke en onderhoudende manier promoot. Op deze avond zal zij spreken over vrouwen in de literatuur: Schrijfsters, personages, enz.

Tot slot zal ook Marcel van Roosmalen zijn opwachting maken. Hij schreef verschillende boeken waarin zijn droogkomische stijl naar voren komt, met titels als Het is nooit leuk als je tegen een boom rijdt en Gras groeit niet sneller door aan de sprietjes te trekken.

Vlak voor de boekenweek verschijnt zijn nieuwe boek Het zijn de kleine dingen die het doen,  een tragikomisch maar liefdevol portret over zijn moeder. Marcel van Roosmalen schrijft al jaren met grote regelmaat over zijn moeder in NRC Handelsblad. Zijn vaste lezers krijgen daarmee een kijkje in haar leven – en dat van hemzelf. Moeder is op hoge leeftijd, woont zelfstandig, maar steeds meer dingen gaan mis: een voordeursleutel raakt zoek, een treinreis verloopt rampzalig, een kerstdiner kan niet meer worden gekookt. De ergernis bij haar zoon ligt altijd op de loer. Met een arendsoog observeert hij zijn moeder. Het zijn de kleine dingen die het doen is het verslag van een wereld die onherroepelijk kleiner wordt. Een genadeloos maar ook liefdevol portret van moeder en zoon, die ondanks grote en kleine tegenslagen manmoedig volhouden.

De avond zal verder nog opgevrolijkt worden door hapjes en een drankje.

 

De avond begint om 20,00 uur en entree is €25.

Reserveer