• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

A.F.Th. Van der Heijden - De ochtendgave

Boek van de week in Het Stadsblad van 6 januari 2016

Zo'n zes jaar geleden kregen we het nieuws te horen dat Van der Heijden begonnen was aan een historische roman over Nijmegen. Door (welbekende) persoonlijke omstandigheden duurde het langer dan gepland voordat dit boek eindelijk verscheen. Het was het wachten waard.
De ochtendgave speelt rond de overgang van de zeventiende naar de achttiende eeuw. Nijmegen wordt in het rampjaar 1672 bezet door de Fransen. Op de dag dat dit gebeurt, ligt het kersverse bruidspaar Caspar en Sara na te genieten van hun huwelijksnacht. Sara verlaat de kamer om nooit meer terug te komen. Caspar gaat naar haar op zoek, maar weet haar niet te vinden.
Zes jaar later is het zover dat de vrede getekend wordt en Nijmegen weer overgedragen wordt. In het web van spionnen en contraspionnen speelt Caspar een opmerkelijke rol door zijn schriftelijk contact met een dame die welingevoerd is aan de Franse zijde. Is het misschien zijn Sara? Op de avond dat de overdracht werkelijk plaatsvind, wordt alles onthult, maar of het er allemaal duidelijker op geworden is?
Ondanks dat De ochtendgave zijn enige historische roman is, is het wel een vintage Van der Heijden. Vol verbeelding en taalvuurwerk bewerkt hij de geschiedenis tot een roman over liefde, gemis en waarachtigheid. Voor mij een mooie afsluiting van het oude jaar en voor jullie een mooi begin van het nieuwe!


Uitgeverij De Bezige Bij
256 pagina's
€ 18,90


Beoordeling 8,5