• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

A.F.Th. van der Heijden - Kwaadschiks

 

Een 1270 pagina's dik epos van een van mijn favoriete schrijvers, onderdeel van zijn levenswerk De tandeloze tijd. Dat kan dan twee kanten opgaan: die van de teleurstelling of van uren leesplezier. Gelukkig werd het het tweede.

Het boek beschrijft een dag uit het leven van Nico Dorlas, reclameman, alcohol- en drugsmisbruiker en psychopaat. Dat wordt de lezer al snel duidelijk. Als zijn vriendin hem na de zoveelste ruzie vol handtastelijkheden verlaat, volgen we hem in zijn pogingen om elkaar weer samen te brengen, eerst goedschiks, daarna kwaadschiks. Zijn tocht eindigt in een gijzeling in haar huis, een neergeschoten vrouw buiten en de politie om het huis heen. Vermoeid en verdwaasd door de alcohol en de gevolgen van zijn slaapapneu gaat Dorlas tot het uiterste.

Kwaadschiks is een boek zoals we dat van Van der Heijden kennen: vol schrijfkunst en taalplezier. De psychopaat Dorlas blijft boeien, mede door zijn virtuoze spraak- en formuleerkunst. Hij is ironisch genoeg bedenker van de slogan tegen huiselijk geweld van de politie: losse handjes aangelijnd. Steeds dieper trekt Dorlas je mee in zijn paranoïde wereld, waarin waarheid en overtuiging op gespannen voet staan. Door de onzekerheid die er gecreëerd wordt over de juiste gebeurtenissen voert de schrijver de spanning steeds meer op. Totdat met een schok alles duidelijk wordt.

 

Uitgeverij De Bezige Bij

1280 pagina's

Paperback € 29,99

Gebonden € 44,99

Cijfer: 9