• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

Alex Boogers - Alleen met de goden

Toen ik een aantal jaren terug voor de marathon aan het trainen was, liep ik op weg naar de Zuidbuurt vaak door Vlaardingen-West. Zondagochtend vroeg, iedereen lag nog te slapen en in een filosofische bui vroeg ik me dan, bij de enige bewoonde bebouwing die ik zo 's ochtend tegenkwam, af wat er zich allemaal afspeelde in die portiekflatjes. Nu licht Alex Boogers een tipje van de sluier op en wat er te zien is, is niet mis.De elf-jarige Aaron Bachman groeit op in een gezin met als motto: 'als je voor een dubbeltje geboren bent, wordt je nooit een kwartje.' Op een avond ligt er een man gevloerd op de drempel. Dood. Aarons vader staat er vloekend bij. Nadat hij zelf de politie gebeld heeft, wordt hij gearresteerd en veroordeeld. Dit legt een enorme druk op de moeder van Aaron, die met haar schamele salaris ook alle gemaakte schulden moet aflossen. Nooit heeft ze een goed woord over voor Aaron. Beledigingen en vernederingen zijn aan de orde van de dag. Ze maakt hem vaak duidelijk dat hij nooit gewild is geweest. Aarons echte vader is hem al voor zijn geboorte gesmeerd en alle pogingen tot abortus mislukten. Ze is koppig, eigenzinnig en wantrouwend. Ook veel van de buren laten zich niet van hun beste kant zien. Het scala loopt van extreem bemoeizuchtig tot oorlogstrauma.
In deze sfeer groeit Aaron op. Op school doet hij niet echt zijn best en op straat gaat hij met (ook) verkeerde vrienden om. Zijn vader in de gevangenis, zijn moeder steeds meer verstrikt in de schulden, zal het met Aaron ook slecht aflopen?
Dan komt er een ommekeer: Aaron besluit te gaan Thaiboksen. Dit helpt hem enorm het gaat beter op school en het geeft hem een manier om zich af te reageren. Maar zal hij zijn interne demonen kunnen verslaan? Dat blijft tot het eind van het boek de vraag.
Met zijn vader in de gevangenis is Aaron op zoek naar een vaderfiguur en die vindt hij afwisselend in de kickbokstrainer Art en muziekleraar Broere. Daar waar Art hem traint om de vechter die hij is, tot bloei te laten komen, herkent Broere in hem de kunstenaar. Aaron schrijft namelijk al sinds jonge leeftijd in schriftjes. Het is voor hem een manier om zijn geest tot rust te brengen. Maar hij vertelt dit aan niemand. Niemand anders heeft ermee te maken. Aaron is een einzelgänger. Hard voor zichzelf, zonder poespas. Maar hij walgt ook van zichzelf als hij niet aan zijn eigen standaard voldoet. Je sluit hem in je hart door zijn overtuigingen en tekortkomingen.
Het is lang geleden dat een boek mij echt geraakt en ontroerd heeft, maar Alleen met de goden wist dit meermalen klaar te spelen. Vooral de scene waarin Aaron, midden in zijn titelgevecht, eindelijk begrijpt waarom zijn moeder doet wat ze doet, was aangrijpend.
Verder is het ook een boek met mooie uitspraken over kunst en over hoe ver je moet gaan als kunstenaar. Als je het interview met Boogers in De Volkskrant van afgelopen week hebt gelezen, komen een aantal uitspraken heel dichtbij zijn eigen kunstenaarschap. Met Alleen met de goden weet Boogers zichzelf op alle fronten te overtreffen. Zijn beste boek tot nu toe, dat door iedereen gelezen moet worden.


Uitgeverij Podium
576 pagina's
€19,95

Gerben - Beoordeling 9,5