• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

András Forgách – De akte van mijn moeder

 

Hoewel de val van de Muur al heel wat jaren achter ons ligt, duiken er nog steeds verhalen op vanachter het IJzeren Gordijn waardoor de haren je ten berge rijzen. Zo ook De akte van mijn moeder. De auteur komt er jaren na het overlijden van zijn moeder achter dat zij en zijn vader jaren lang informant waren geweest voor de Hongaarse overheid. Niet alleen over bekenden of passanten werd gerapporteerd, maar juist ook over vrienden, familie en zelfs haar eigen zoon. De vraag blijft: Hoe kon zij dat doen?
Het boek probeert haar levensverhaal te reconstrueren, van haar jeugd in Palestina tot haar komst naar Hongarije. Duidelijk wordt dat ze vol overtuiging de standpunten van de regering deelde en dat ze daarom iedereen die daar tegenin ging, zonder twijfel noemde in haar gesprekken met haar contactpersonen. Tegelijk wordt ook, vaak op een komische manier, duidelijk dat met de meeste van haar rapporten niets gedaan kon worden. Te warrig, onvolledig of niet ter zake doend. Het kost alleen geld en mankracht. Maar de zoektocht van de zoon naar een duidelijk reden, komt niet echt tot een slot.
Dat dit soort boeken blijven komen, die het verwarrende leven in een dictatuur op treffende wijze beschrijven, blijft belangrijk. Zeker in deze tijd, waren in sommige landen weer dictatoriale neigingen opkomen.

Uitgeverij: Cossee
Vertaling: Rebekka Herman Mostert
Pagina's: 333
Prijs: 24,99

Cijfer: 7,5