• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

Bill Browder - Vijand van de Russische staat

Elke dag kunnen we wel een artikel in de krant lezen dat betrekking heeft op Rusland en zijn schadelijke en schandelijke regime. Van binnenlandse onderdrukking tot buitenlandse inmenging, elke keer rijst de vraag hoeveel verder Poetin weer durft te gaan. Pas geleden is Vijand van de Russische staat verschenen, geschreven door en over een slachtoffer van Poetin en dit geeft een inkijkje in de slechtheid van de Russische gezagsdragers.
Het boek begint als een jongensboek. Bill Browder is een kleinzoon van de leider van de Amerikaanse Communistische Partij in de tijd van de Grote Depressie. Om zich af te zetten tegen zijn ouders wil hij kapitalist worden en volgt hij de juiste opleiding hiervoor. Na de val van de Muur weet hij de familiegeschiedenis en zijn persoonlijk streven met elkaar te combineren en gaat hij met aandelen handelen in Oost-Europa. Hij maakt veel gebruik van het feit dat aandelen na de privatiseringen structureel ondergewaardeerd werden ten opzichte van hun reële waarde. Dat zorgt voor astronomische winsten en op een gegeven moment is Bill Browder de grootste buitenlandse investeerder in Rusland en gaat alles crescendo.
Maar dan gaat het mis. De Russische oligarchen, een twintigtal steenrijken storen zich aan Browders succesverhaal en proberen hem met allerlei trucjes van het speelveld te krijgen. Maar Browder weet terug te vechten en deze dreiging op te heffen. Maar uiteindelijk trekt hij toch al zijn investeringen terug. Als enige manier tot wraak proberen de Russen iedereen op te pakken die maar met Browder te maken heeft gehad en vooral zijn advocaten zijn het doelwit. Een aantal weet naar het buitenland te vluchten, maar een ervan, Sergej Magnitsky, wordt opgepakt en in de gevangenis gezet, op grond van onterechte aantijgingen. En nu komt naar buiten wat een barbaars land Rusland is. Magnitsky wordt meermalen mishandeld, lijdt ondraaglijke pijnen omdat hij geen medische behandeling krijgt en sterft uiteindelijk na weer een mishandeling in de gevangenis. Hij laat een vrouw en een achtjarig zoontje achter.
Met alle energie die Browder vroeger op het zakendoen richtte, probeert hij nu een vorm van gerechtigheid te krijgen. Die mogelijkheid wordt hem geboden door een Amerikaanse proclamatie die het mogelijk maakt om corrupte buitenlandse functionarissen visumsancties op te leggen. Juist rond het proces tegen Magnitsky legde Browder een groot corruptieschandaal bloot, een van de reden voor de Russische misdaden. Met veel moeite en vasthoudendheid weet Browder zowel in de VS, als in Europa de Magnitsky-wet erdoor heen te krijgen.
Vijand van de Russische staat legt de schaamteloosheid van de Russische regering aangaande corruptie vast. Op tal van aanklachten en artikelen in grote kranten wordt niet gereageerd of er wordt juist een onzinnige tegenaanklacht gefabriceerd. Burgers hebben geen rechten tegenover staatsfunctionarissen en wegkijken is voor hen het veiligst. Ertegen optreden is eigenlijk onmogelijk en te hopen is eigenlijk dat het Russische volk deze schanddaden beu is.


Uitgeverij Atlas Contact
430 pagina's
€24,99

Gerben - Beoordeling 7,5