• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

Cor de Jong - De aanname

Cor de Jong is leraar Nederlands en studiebegeleider bij de jeugdopleiding van Sparta. Met het publiceren van zijn debuutroman De aanname kan hij een derde beroep aan dit lijstje toevoegen: schrijver. 
De aanname is een boek over het begin en het einde van een voetbalcarrière. Aan het begin staat Colin, een talentvolle voetballer uit Wales, die in jeugdelftallen opvalt door zijn goede spel en gescout wordt door een club in de First Division in Engeland. De scout met het laatste oordeel is Jake, een gepensioneerde spoorwegbeambte die al jarenlang scout voor Winchester United is, maar nu, omdat hij niet mee kan gaan met zijn tijd, de wacht aan wordt gezegd. Hij was ooit een groot talent, tot een schandalige overtreding een einde maakte aan zijn carrière. Na zijn pensionering leeft hij voor voetbal en alcohol, maar als dat eerste ook van hem afgenomen wordt…
Colin daarentegen weet zijn draai al snel te vinden in het hoogste jeugdelftal en het duurt niet lang voor hij tot een van de uitblinkers behoort en zelfs mee mag doen met het eerste. Met zijn moeder (zijn vader is al lange tijd overleden) heeft hij weinig contact en ook met zijn beste vriend Mark verloopt het contact moeizaam. In ieder geval van Colin uit. Hij heeft zijn twijfels, maar bij Mark is er eigenlijk nooit iets te merken. Colin vindt dat hij het leven in zijn geboortestad ontgroeit is en krijgt natuurlijk veel te maken met de harde voetbalwereld.
De roman wordt op tweederde van het boek voor mij echt interessant. Winchester United doet het uitstekend in het bekertoernooi en mede aan de hand van Colin bereiken ze de finale. Vlak voor tijd, bij een 0-0 tussenstand, krijgen ze een penalty na een schwalbe. Colin neemt hem, maar doet iets totaal onverwachts, nog nooit vertoond: hij tikt de bal rustig naar de keeper, zodat hij hem kan oprapen. Was dit bewust? Of deed hij het instinctief? Vanaf dat moment is alles anders. Hij wordt het gezicht van een landelijke fairplay-campagne, maar zijn ploeggenoten zijn woedend en kijken hem niet meer aan. Kan hij de juiste keuze maken? Kiest hij voor zichzelf of zijn carrière?Jake krijgt op het moment van de penalty een hartaanval en wordt een dag later wakker in het ziekenhuis. Daar wordt ook geconstateerd dat hij door zijn drankgebruik een slechte lever heeft en dat zijn dood niet ver weg meer is. Kan hij zich met zijn leven en mislukte huwelijk verzoenen voor hij sterft?
De aanname is een makkelijk weglezende voetbalroman, die in het tweede gedeelte zijn ware aard toont: het is ook een boek over jezelf zijn en je leven bepalen.


Uitgeverij Lebowski
237 pagina's
€ 19,99


Beoordeling 7,5