• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

Dola de Jong - En de akker is de wereld

(Boek van de week in Het Stadsblad van 22 juli)

Uitgeverij Cossee bracht ons vorig jaar Een dwaze maagd van Ida Simons, een succesvolle herontdekking. Met datzelfde idee is nu En de akker is de wereld van Dola de Jong uitgegeven. Dola de Jong vluchtte in het voorjaar van 1940 uit Nederland via Tanger naar de Verenigde Staten. Daar schreef ze En de akker is de wereld, een roman die in de VS altijd in druk is gebleven. Maar niet in het Nederlands en daar is nu verandering in gebracht.
Aart en Lies zijn naar Tanger gevlucht en hebben onderweg verschillende kinderen, ieder met hun eigen verhaal, opgepikt. Nu proberen ze op een braakliggende akker hun maaltje te verbouwen. Het is ploeteren in diepe armoede. Het veld levert nauwelijks genoeg op voor z'n negenen en eigenlijk is doorgaan geen optie. Maar dit ligt niet in Aarts karakter. Als hij op een gegeven moment wordt gearresteerd, neemt 'zoon' Hans het heft in handen en gaat het langzaam beter. De stad zit echter ook vol spionnen op zoek naar Joden en vluchten naar de VS is misschien wel het verstandigst. Maar ze zijn niet de enige...
En de akker is de wereld is een knappe roman die het leed van de Tweede Wereldoorlog op een andere manier verwoord. Van alle kanten dreigt voor het 'gezin' gevaar. Geschreven in een tijdloos proza, waarbij De Jong net zo duidelijk de kinderziel beschrijft als de gedachtes van de volwassenen. Een roman over vluchtelingen (actueel!), maar ook over in je eigen karakter opgesloten zitten. Lezen!

 

Uitgeverij Cossee
272 pagina's
€21,90

Beoordeling 8,5