• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

Dave Eggers - Helden van de grens

Het is misschien een roekeloze daad en het is bijna zeker onnadenkend, maar Josie is met haar twee kinderen Paul en Ana naar Alaska gegaan. Zonder dat haar ex-man en de vader van haar kinderen daar iets van afweet. Josie heeft verschillende redenen om haar alledaagse bestaan te ontvluchten en zijn aanstaande huwelijk is er een van. Verder is ze haar tandartspraktijk kwijtgeraakt aan  een patiente die haar aangeklaagd heeft en voelt ze zich schuldig omdat ze een jongen die haar om raad vroeg of hij het leger in zou gaan om in Afghanistan te vechten, heeft aangemoedigd om te gaan. Hij is er gesneuveld.
Nu rijdt ze met haar twee kinderen, Paul, rustig en verantwoordelijk, en Ana, druk en altijd op zoek naar iets om te slopen, met een camper door dit ruige en onherbergzame landschap. Het wordt al snel duidelijk dat Josie de hele onderneming te naief is aangegaan. Ze rijdt in een aftandse wagen, de prijzen liggen veel hoger dan dat ze verwacht had en ze maakt ook domme fouten. Je krijgt langzamerhand medelijden met haar, maar het geeft de roman ook humor.
Ze raken steeds verder van de bewoonde wereld en de vraag rijst of dit allemaal wel goed zal blijven gaan. Het gevaar kan zitten in de mensen die ze onderweg tegenkomen; mensen die allemaal hun eigen redenen hebben om in Alaska te verblijven. Maar laten we zeker de natuur niet vergeten. Door het hele boek heen is er sprake van bosbranden en in een oude camper vind je niet veel beschutting. 
Kan Josie zich uiteindelijk met haar demonen verzoenen en tevreden zijn met zichzelf? Dat blijft de vraag in deze boeiende roman, die een van de hoogtepunten uit het werk van Dave Eggers is.
 

Uitgeverij Lebowski
365 pagina's
€ 24,99


Beoordeling 8.5