• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

Edmund de Waal - De witte weg

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: De witte weg is een boek over porselein. Dat klinkt voor de meeste mensen niet echt heel boeiend en interessant, maar toch is het een boek geworden dat veel lezers kan trekken.

Edmund de Waal, bekend van de wereldwijde bestseller De haas met de amberkleurige ogen, over de geschiedenis van zijn familie, is zelf keramist en reist in dit boek naar China, Duitsland en Engeland om het verhaal van porselein te doorgronden. Het was eeuwenlang een miljoenenindustrie en het werd dan ook het witte goud genoemd.
In China hoort hij over de Jiajingkeizer, die in een jaar tijd 100.000 stuks porselein bestelde: kommen, theekopjes, borden en bekers. Het jaar daarop volgde een nieuwe bestelling. Tweehonderd jaar later was de keurvorst van Saksen ook helemaal gek van porselein. Daarom probeerde een wetenschapper en een alchimist voor hem het proces met Duitse klei na te bootsen. Daarvoor wordt een kasteel compleet verbouwd. De reis eindigt in Dachau, waar het favoriete nazi-porselein van Himmler door verschillende kampbewoners werd vervaardigd.
Zo toont De Waal de grote geschiedenis door het veelvuldig kiezen van de juiste details.
De witte weg is een verslag van een obsessie. Een obsessie met materiaal en met kleur. De auteur kan dit soms heel overtuigend op de lezer overbrengen, maar soms ging het deze leek te ver. Hoe dan ook kijk ik vanaf dit moment heel anders naar de porseleinen artikelen die wij sinds kort verkopen.Uitgeverij De Bezige Bij
320 pagina's
€ 19,90


Beoordeling 7,5