• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

Elfie Tromp - Underdog

In Underdog betreden we de wereld van de hondenfokkers. We doen dit aan de hand van de leden van het familiebedrijf Stardust. We leven vooral mee met Adelien en Rein. Dochter Adelien wil het bedrijf in de vaart der volkeren opstoten en zoon Rein is een mensenschuwe, emotioneel beperkte jongen die het liefst achter zijn computer zit, maar ook verantwoordelijk is voor het schoonmaken van de hokken.
De fokkerij bestaat na het boek voor mij in ieder geval uit twee dingen: hondenshows en fokprogramma's. De verwikkelingen in de roman beginnen pas echt als Adelien voor beide naar Australië wil. Daar worden de jaarlijkse wereldkampioenschappen gehouden en er is een topreu die hun dan loopse teefje zou kunnen dekken. Die reu is eigendom van de mysterieuze self-made man Hector Bonilla.
Eigenlijk wilde Adelien haar moeder meenemen, maar die breekt haar heup tijdens een drankoverladen feestje. Dan moet Rein maar mee. Die wil dat absoluut niet; hij heeft namelijk afgesproken met een vrouw die hij online ontmoet heeft en die dodelijk ziek is. Deze ontmoeting wordt waarschijnlijk hun enige ontmoeting. Adelien weet het toch zo te regelen dat hij meegaat.
Elfie Tromp, zelf bekend met de fokkerswereld, weet de vrolijke toon te treffen in haar beschrijvingen van de hondenwereld. Van de manieren om zaad aan een reu te onttrekken tot de daadwerkelijke shows, ze weet altijd wel het absurde te ontdekken.
Daarnaast hebben zowel Adelien als Rein hun eigen tragiek. Adelien wil graag een kind en probeert dat buiten het medeweten van haar man te bespoedigen met injecties en ziekenhuisbezoeken. Als hij erachter komt zijn de poppen aan het dansen. Dit contrasteert mooi met de fokactiviteiten in de kennel.
Rein wil eigenlijk niets liever dan rust en regelmaat. Hij keert zich af van het plan van zijn zus, maar gelukkig heeft Elfie Tromp nog een mooie rol voor hem in het verschiet.
Underdog is niet alleen voor hondenliefhebbers, maar voor iedereen die van een tragikomisch verhaal houdt.


Uitgeverij De Geus
124 pagina's
€ 18,95


Beoordeling 7,5