• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

Elly Biesters - Ongemakkelijke mensen

 

In haar debuutroman Ongemakkelijke mensen vertelt Elly Biesters het verhaal van een jong meisje en haar jeugd in een dorp tussen Maas en Waal, Heerewaarden, of Herrewoare, zoals ze zelf in hun dialect zeggen. Het leven wordt vooral bepaald door haar grootvader. Ooit een belangrijk visser in het dorp, iets waar hij goed mee verdiend heeft, vult hij zijn leven nu met het vertellen van verhalen over vroeger. In de familie zijn vrouwen niets waard. Dat geldt voor het meisje, maar ook voor de grootmoeder, die wordt gekoeioneerd door haar man en twee van haar nog thuis wonende zonen.

Oom Bart is doordat hij zijn ambities nooit heeft kunnen verwezenlijken, een wrede man geworden en ome Han heeft een zwak arbeidsethos en veel gevoel voor muziek.

Biesters verhaalt op komische wijze de gebeurtenissen in het dorp en natuurlijk in de familie. Het gaat over grootvaders liefde voor de Fabeltjeskrant, waar echt niets tussen kan komen en over de afgunst als een ander mens eens meer succes dan jezelf zou hebben. Over de zoektocht naar Gerard Cox, die opeens in het dorp komt wonen en over het dorpslied, waarmee ome Han landelijk succes wil behalen. De lezer laveert tussen lachen om de schaamteloosheid of je schamen om de botheid. In gedachten hoor ik de grootvader nog een keer uitleggen hoe hij duizenden zalm krimp heeft geslagen: ‘Ge moet hem een korte tik achter de ogen geven, kijk zo! De zalm is dan nog nie krimp! Ben de mal! Ge moet hem nog unne tik geven achter zunne kop, zo!

 

Uitgeverij: Lebowski

Pagina's: 256

Prijs: 19,99

 

Beoordeling 8-