• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

Emanuel Bergmann - De truc

De jonge Max Cohn is in paniek, want zijn ouders gaan scheiden. Zijn enige hoop is een magische spreuk op een LP van de goochelaar De Grote Zabbatini. Helaas zit er een kras precies op de plek waar de goochelaar met zijn kenmerkende accent de formule uitspreekt. Hem rest dus niets anders dan op zoek te gaan naar de man zelf. Een zoektocht die hem onder andere langs een bejaardentehuis en een stripclub zal voeren.

In 1934 raakt Mosche Goldenhirsch in Praag in de ban van de toverkunst en het circus. Hij loopt weg van huis om met de artiesten mee te reizen. Om een opleiding te krijgen, maar ook voor de liefde, want de goochelaarsassistente is oogverblindend. De karavaan trekt naar Duitsland en natuurlijk is dat voor een joodse jongen in die tijd een lastige plek om op te treden. Met een valse pas weet hij zich lang te redden, tot een schim uit het verleden wraak komt nemen.

Uiteindelijk komen de afwisselend vertelde verhalen van Max en Mosche samen in de roman, op een andere manier dan dat ik in eerste instantie verwachtte. Bergmann vertelt zijn verhaal vol schwung, maar ook vol humor. De knorrige Zabatini wist mij met zijn woorden en daden regelmatig aan het lachen te maken. Het slot van de roman toont de schoonheid van de goochelkunst en de enige echte truc die er in het leven echt toe doet.

 

Uitgeverij Prometheus
304 pagina's
€19,95

Beoordeling 8.5