• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

Esther Freud - Meneer Mac en ik

Vertaald door Ineke Lenting

Thomas woont in een dorpje aan de kust van Suffolk met zijn familie. Het is 1914 en de moderniteit heeft zich nog niet gemeld. Centraal in het dorp staan de visvangst en het boerenwerk. Het is 1914 en dus het begin van Eerste Wereldoorlog. De jongens uit het dorp moeten zich melden voor de dienst. Thomas is nog te jong, en het is de vraag of hij ooit kan dienen, omdat hij mank is. Dat staat ook al zijn grote droom in de weg, een carrière op zee. Waarschuwingen voor spionnen in deze plaats aan de kust, het soms hoorbare oorlogsgedruis van de overkant en de verliezen onder de soldaten uit de streek zorgen soms voor een donkere sfeer in het dorp.
Thomas en de rest van het gezin lijden onder zijn vader. Een gewelddadige man, met een slechte dronk. Een slechte eigenschap voor een kastelein en regelmatig is het gezicht van Thomas' moeder bont en blauw. Vooral als het door maatregelen van de overheid – Wie had er ooit van gehoord dat tijdens WO I de kroegen alleen tussen half een en drie en tussen half zeven en half tien drank mochten schenken? – nog slechter gaat in de kroeg heeft dat nog meer zijn weerslag op het humeur van Thomas' vader.
Voor Thomas is er één uitweg: tekenen. Zijn schoolschriften staan niet alleen vol met zijn huiswerk, maar hij benut elk stukje ruimte voor zijn tekeningen, tot frustratie van zijn leraar. Op een dag arriveert er een Schots echtpaar in het dorp. Meneer Mac, zoals hij genoemd wordt, trekt al snel de aandacht van Thomas. Langzaam ontwikkelt zich een vorm van vriendschap tussen de twee. Dit ondanks het merkwaardige gedrag dat Mac soms vertoont. Lange wandelingen in de nacht en turen over zee, bijvoorbeeld. Ook houdt Mac, architect van beroep, heel erg van tekenen en dat verbindt de twee. Thomas wordt aangemoedigd het potlood en de kwast meer in de hand te nemen en als hij langskomt bij Mac om te tekenen, kan hij zich daar helemaal in verliezen.
Als het gedrag van Mac steeds meer begint op te vallen bij de plaatselijke bevolking, gaat de geruchtenstroom op gang komen en een arrestatie is niet ver weg. Weet Mac het wantrouwen weg te nemen? En kan Thomas toch naar zee of ontwikkelt hij zich als kunstenaar?
In Meneer Mac en ik schildert Ester Freud subtiel de sfeer in een dorpje tijdens Eerste Wereldoorlog. Verder is het ook een liefdesverklaring aan de tekenkunst en de complexiteit van de natuur, samenkomend in Macs bloemtekeningen. Deze beschavingsvorm staat tegenover het geweld van de oorlog. Welke van deze krachten overwint zal de tijd beslissen.


Uitgeverij De Bezige Bij
317 pagina's
€19,90

Beoordeling 7,5