• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

Fernando Aramburu – Vaderland

Vaderland is in Spanje overladen met prijzen en dat is niet voor niets, want deze roman snijdt een belangrijk gedeelte van de Spaanse geschiedenis aan, namelijk de aanslagen door de ETA in Baskenland.

Tegenover elkaar staan twee families, die vroeger de beste vrienden waren: Bittori is de moeder van een gezin waarvan de vader vermoord is en Mirens zoon is voor de Baskische zaak lid geworden van de ETA. Het boek laat op een aangrijpende manier zien welke impact de gebeurtenissen hadden op de slachtoffers en de daders.

Bittori’s man wordt omgebracht omdat hij geen belasting aan de ETA wil betalen. Eerst volgt een lastercampagne, maar langzaam wordt de druk steeds hoger. Tot de fatale, regenachtige dag. Daarna kan niemand meer het geluk vinden en lijkt het in de roman in Baskenland altijd te regenen. Elk lid van beide gezinnen, zonen, dochters, ouders, allemaal zijn ze op zoek naar hun plaats in een gemeenschap die door angst, onderdrukking en sociale controle wordt geregeerd. Kan er nog verzoening komen?

Vaderland is een sombere, indrukwekkende roman over een conflict dat families, vriendschappen en dorpen ontwricht heeft. Een leeservaring die je lang bijblijft!

 

Uitgeverij: Wereldbibliotheek

Vertaling: Hendrik Hutter

Pagina's: 570

Prijs:€ 24,99

Cijfer: 9