• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

Gabrielle Zevin - De verzamelde werken van A.J. Fikry, boekhandelaar

A.J. Fikry heeft een kleine boekhandel op een klein eiland voor de kust van de Verenigde Staten. Voor de omzet is hij vooral afhankelijk van de zomermaanden en de omzetten lopen langzaam maar gestaag. Gelukkig is hij ook de enige boekhandel op het eiland, want Fikry is een man met een specifieke smaak en daar komt hij met overtuiging voor uit. Dat merken we meteen op de eerste bladzijdes van het boek. We volgen de sympathieke vertegenwoordiger Amelia, een vertegenwoordiger zoals wij boekhandelaren er zoveel kennen, op haar eerste bezoek bij Fikry. Als zij haar persoonlijke favoriet van de aanbieding, De laatbloeier, bij hem aanprijst, reageert hij fel en beledigend. 
Sinds zijn vrouw is overleden is A.J. Fikry nog meer gesloten geworden. Lezen en boeken zijn letterlijk alles waar hij zijn leven mee vult. En alcohol. Na een beschonken avond is ook nog eens zijn eerste druk van het debuut van Edgar Allan Poe verdwenen, een zeldzaam en duur boek.
Maar dan: op een avond na het hardlopen, blijkt er een peuter achtergelaten in de boekhandel. Met een briefje:

Aan de eigenaar van deze Boekwinkel:
Dit is Maya. Ze is vijfentwintig maanden oud. Ze is heel intelligent, kan voor haar leeftijd al heel goed praten en ze is een lief, braaf meisje. Ik wil dat ze later van lezen gaat houden. Ik wil dat ze opgroeit tussen de boeken en tussen mensen die van dat soort dingen houden. (…) Ik kan niet meer voor haar zorgen. (…) Ik ben wanhopig.

Natuurlijk wil Fikry in eerste instantie helemaal niet voor Maya zorgen, maar dat verandert al snel. Zoals bijna alles aan Fikry verandert. Hij bloeit helemaal op en met hem de winkel. 
De verzamelde werken van A.J. Fikry, boekhandelaar is een heerlijk verhaal over liefde, literatuur en het belang van een goede boekhandel in een stad. Of zoals Fikry het zelf zegt: Een stad zonder boekhandel is geen stad. En daar willen wij ons natuurlijk van harte bij aansluiten.


Atlas Contact
222 pagina's
€19,99 


Gerben - Beoordeling 8,5