• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

Graham Swift - Moeders Zondag

Deze roman speelt op een dag uit het leven van Jane Fairchild, dienstmeisje in een Engels landhuis. Moeders Zondag is de dag waarop traditiegetrouw het huispersoneel vrij krijgt voor familiebezoek, maar Jane is vondeling en heeft dus niemand te bezoeken. Ze verheugt zich op een middag in de tuin met een kop thee en een boek (en wie zou dat niet doen?), maar dan belt haar minnaar. Paul Sheringham woont in net zo'n landhuis als waar Jane in bedient en gaat bijna trouwen met zijn rijke verloofde. Dit zal dus hun laatste samenzijn zijn.
Wij leven met Jane mee tijdens de uren na hun rendez-vous. Ze dwaalt door Pauls verlaten landhuis en bekijkt de kamers en de schilderijen. Alleen al deze scene maakt het boek de moeite waard. Daarna keert ze terug naar 'haar' landhuis. Graham Swift heeft dan voor ons lezers en voor Jane nog een grote schok voorbereid, die het verhaal op zijn kop zet.
De roman zet heel subtiel een mooi beeld naar van Engeland na de Eerste Wereldoorlog neer. Een tijd van veranderingen en verschuivingen. Paul uit de gegoede klasse, rijk maar een losbol, staat tegenover Jane. Zij is ambitieus en zal later, zo leren we door vooruitblikken, een succesvol schrijver worden. En deze dag is het begin van haar schrijverschap.
Moeders Zondag is een kleine, maar prachtige roman, die ik veel lezers gun.


Uitgeverij Overamstel
160 pagina's
€ 19,99


Beoordeling 9