• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

Hanna Bervoets - Ivanov

Het lijkt mij een van de moeilijkste aspecten van het vak wetenschapper: Wat als je experimenten ethisch gezien te ver gaan, maar je wel overtuigd bent van de noodzaak ervan? Daarover, en over nog veel meer, gaat de nieuwe roman van Hanna Bervoets, Ivanov.
Om even te beginnen met titelverklaring: Ilya Ivanov was een Russische wetenschapper in de eerste helft van de twintigste eeuw, die geprobeerd heeft om apen met mensen te kruisen. Of het hem ooit gelukt is, is altijd de vraag gebleven.
Felix, de hoofdpersoon van het boek, gaat in 1994 naar New York om daar te studeren. Jong en homoseksueel, zal hij het jaar ook gebruiken om te proberen om erachter te komen wie hij is en wat hij wil. Al snel raakt hij geïnteresseerd voor mede-studente Lois. Ze heeft overal een antwoord op en weet dat meestal tamelijk bot te verwoorden. Via haar komt hij ook in aanraking met onderzoekster en virologe Helena Frank. Zij onderzoekt de oorsprong van het hiv-virus, dat op dat moment het gesprek van de dag is en vele levens opeist. Ook is ze bovenmatig gegrepen door de experimenten van Ivanov en hoopt dat daar een antwoord op de genezing ligt. Het virus zou namelijk verwantschap hebben met een apenziekte. Helena is door de universiteit geschorst en voor de krant die hij met enkele studenten onder begeleiding vervaardigt wil Felix haar interviewen. Langzaam ontwikkelt zich tussen de drie een complexe verhouding, waarbij het niet duidelijk is wat iedereen voor ogen heeft. Welke spelletjes worden er hier eigenlijk gespeeld?
Bervoets toont zich in deze roman ook een meester in het subtiel beschrijven van en zich verbazen over menselijke verhoudingen, zoals we dat ook uit haar columns uit De Volkskrant kennen: “Is zoeken naar wie we zijn niet gewoon zoeken naar een passende pose?”
Het boek stelt vragen over de (ethische) grenzen van de wetenschap. In hoeverre zijn die cultureel bepaald en welke grenzen zijn nog meer natuurlijk of cultureel? Ik vond het door het krachtige plot en de Bervoets' thema's een sterke roman, die zeker een groot publiek verdient.


Uitgeverij Atlas Contact
310 pagina's
€ 19,99


Beoordeling 9