• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

Henk van Straten - Wij zeggen hier niet halfbroer

Henk van Straten Wij zeggen hier niet halfbroer

 

Waarom zouden we moeten lezen over de jeugd- en tienerjaren van Henk van Straten, een schrijver die we vooral kennen van zijn stukjes in De Volkskrantmagazine en zijn (onderschatte) roman Bidden en vallen? Wel hierom: het is een aandachtig verslag is geworden van een strijd om aandacht en liefde, vol nietsverhullend zelfonderzoek.

In het boek beschrijft Van Straten zijn jeugd in het gezin van zijn moeder en zijn stiefvader. Zij kreeg samen met hem drie kinderen, viel toen voor Henks vader, waarna Henk geboren werd. Toch ging zij terug naar haar ex-man, niet uit liefde, maar uit plichtsbesef. Met de jonge Henk. Die groeide op met drie flink oudere halfbroers, in het boek B1, B2 en B3 genoemd, een nogal zwijgzame stiefvader en een ongelukkige moeder.

In de verhalen over zijn jeugd volgen we de ontwikkeling van Henk. Van een vrolijk jongetje, dat zich vooral druk maakte over hoe anderen het hadden, naar een zwaar drinkende vechtersbaas. En vandaar naar een schrijver die zich al deze dingen herinnert en zich afvraagt in hoeverre dit allemaal zijn leven en karakter gestuurd heeft.

Door zijn eerlijkheid en openheid kom je als lezer heel dicht bij de jonge Henk. Bij de eenzame puber alleen op zijn zolderkamer, drinkend of blowend. Of met vrienden die eigenlijk niet eens vrienden zijn. Maar ook bij de momenten dat het gezin gelukkig was, als moeder na lang lezen aan het strand haar traditionele zeeduik nam.

Wij zeggen hier niet halfbroer is een aangrijpend, humor- en liefdevol verslag van een jeugd.

 

Uitgeverij: Nijgh & Van Ditmar

238 pagina's

€ 19,99

 

Cijfer: 8