• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

Het huis met de judasboom - Laura mcVeigh

Afsana is een vijftienjarig Afghaans meisje dat met haar familie met de Trans Siberië-Express door Rusland rijdt. Heen en weer, zonder uit te stappen. Tot ze weten waar ze een nieuwe toekomst kunnen beginnen genieten vader en moeder en hun zes kinderen van de luxe en de wisselende ontmoetingen die de treinreis biedt.

Het gezin komt namelijk uit Kaboel, waar ze hebben moeten vluchten voor de Taliban. Ze vluchten eerst de bergen in om daar bij hun familie te gaan wonen, maar ook tot daar reikt de lange arm van de nieuwe machthebbers met hun strenge, onverzoenlijke wetten en het nieuwe plan begint te rijpen: het land uit!

Afsana schrijft in de trein haar verhaal op, onder aanmoediging van haar vriend in de trein, de kaartjescontroleur en hoeder van de samovar Napoleon. Een verhaal met geluksmomenten, maar de droefenis en afschuw overheerst. Haar oudste broer strijdt tegen de Taliban en haar andere broer wordt juist steeds meer aangetrokken door de regels en duidelijkheid van de geloofsregels. Dat zorgt voor moeilijke momenten in het gezin, vooral nadat de buurvrouw in het bergdorp gestenigd wordt.

Aardbevingen en aardverschuivingen zorgen er voor dat Afsana in een vluchtelingenkamp terecht komt en ook daar komen de afschuwelijkheden op je af. Tenslotte blijkt haar verhaal anders in elkaar te zitten dan dat ze de lezer voorgespiegeld heeft.

Een verhaal voor de lezers van De vliegeraar, met warmte en liefde geschreven.

Uitgeverij: Luitingh Sijthoff

Vertaling: Tineke Funhoff

Pagina's: 298

Prijs: €21.50

Cijfer: 7,5