• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

Hilary Mantel - Acht maanden in de Gazastraat

Frances Shore reist haar man achterna naar Saudi-Arabië. Hij werkt daar voor een bouwbedrijf dat een aantal grote projecten in het land doet. Al in het vliegtuig ontstaat het gevoel dat de werkelijkheid van dit land heel anders gaat zijn dan Frances van tevoren heeft bedacht. De laatste glazen champagne net voor de landing spreken ook boekdelen; nu kan het nog.

Eenmaal aangekomen blijkt ze 'opgesloten' in het appartement dat voor hen geregeld is. Een westerse vrouw kan eigenlijk niet alleen over straat, taxichauffeurs willen haar niet meenemen en ze hebben maar beschikking over één auto. Ze heeft wel contact met haar islamitische buurvrouwen, die met haar discussiëren over de vrouw en de islam. En wat is er toch aan de hand in het schijnbaar leegstaande appartement boven hen? Een obsessie is geboren voor Frances.

Mantel schept een beklemmend beeld van de sfeer onder de expats in Saudi-Arabië, die ondanks dat de roman al in 1988 verschenen is (en nu pas vertaald) nog verrassend actueel aandoet. Frances, een intelligente vrouw, stelt vragen over de maatschappij waarin ze beland is, maar ook over de zeden van de groep expats. In de tweede helft van het boek gaat ze zich steeds meer bezighouden met het leegstaande appartement en neemt de dreigende sfeer toe.

 

Uitgeverij: AtlasContact

Vertaling: Harm Damsma en Niek Miedema

Pagina's: 351

Prijs: € 21,99

Cijfer: 8