• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

Ilja Leonard Pfeijffer - Grand Hotel Europa

 

 

Eindelijk las ik het boek dat in de decembermaanden het meest met lauwerkransen omwonden werd: Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer. Nog beter en verder reikend dat het prijswinnende La Superba. Met nog meer intelligentie, vernuft en virtuositeit. Maar ook heel meeslepend geschreven met veel humor. Dus een boek dat je niet mag laten liggen!

In het kort: Hoofdpersoon Ilya, schrijver van beroep, vertrekt na de teloorgang van zijn grote liefde uit Venetie, naar een afgelegen hotel, vol oude grandeur: Grand Hotel Europa. Symbool voor Europa dat teloorgaat en wiens rol wordt overgenomen door Chinezen. Hier heeft hij mooie gesprekken en diepe discussies.

Ook vertelt hij ons van zijn liefde voor Cleo, kunsthistorica. Met haar vertrekt hij naar Venetië, dat langzaam ten onder gaat in de horde toeristen die de plaats elke dag bezoeken. Ook dat is een thema in het boek: het toerisme dat steden en streken op allerlei manieren vervuilt. Maar ook gaat het over asielzoekers, oude kunst, nieuwe kunst, de klimaatcrisis en wat nog meer.

In recensies kwam ik de term ‘echt meesterwerk’ tegen en daar kan ik me niet meer dan bij aansluiten. Heb je dit boek nog niet gelezen, kom dan naar de boekwinkel en schaf het aan!

 

Uitgeverij: Arbeiderspers

Pagina's: 546

Prijs: € 24,95