• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

Jamal Ouariachi - Een honger

(Boek van de week in Het Stadsblad van 10 juni)

We zien de laatste tijd gelukkig steeds vaker ambitieuze, maatschappijkritische romans van Nederlandse bodem verschijnen. Nu is er Een honger van Jamal Ouariachi. Een boek dat de discussies over ontwikkelingshulp, pedofilie en de macht van de televisie voedt.
Aurelie Lindeboom werkt voor een op DWDD lijkend tv-programma. Dan komt Alexander Laszlo, een oude geliefde, weer op haar pad. Zij hadden ooit een jaar een allesverslindende liefdesrelatie, tot Alexander gearresteerd werd op verdenking van misbruik van één van zijn Ethiopische adoptiekinderen. Dit liet bij Aurelie natuurlijk veel vragen achter.
In de jaren voor hun relatie was Alexander het gezicht van de Nederlandse ontwikkelingshulp. Met zijn onorthodoxe ideeën wist hij de media makkelijk te bereiken. Zijn charme zorgde ervoor dat de mensen aan zijn lippen hingen. Maar nu, tien jaar later, is daar niets meer van over. Vooral zijn standpunt over pedofilie neemt de mensen niet voor hem in.
Ouariachi speelt een indrukwekkend spel met alle meningen en standpunten. Alexanders mening krijgt op een subtiele manier tegenspraak van Aurelie. Zij wordt door hem gevraagd om zijn biografie te schrijven, waarin hij zijn meningen uiteen kan zetten. Door haar daarover te laten reflecteren, blijft de roman in balans en wordt het geen pamflet.
Verder is het boek ook een taalspel, met invloeden van James Joyce tot Bret Easton Ellis. Knap gedaan en het zorgt voor een extra dimensie aan het boek. Al met al is het een boek geworden dat een aanrader is voor iedereen die het belangrijk vindt om zijn of haar beeld van de samenleving op een zo volledig mogelijke manier op te bouwen.

 

Uitgeverij Querido
592 pagina's
€19,99

Beoordeling 8,5