• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

Jannah Loontjens - Misschien wel niet

Jannah Loontjens - Misschien wel niet

Heb je soms ook het gevoel dat de mensen om je heen meer bezig zijn met hun mobiel dan met de mensen om hen heen? Merk je dat je meer tijd doorbrengt op twitter en facebook dan je lief is? Dan is de nieuwe roman van Jannah Loontjens 'Misschien wel niet' een aanrader.
Hoofdpersoon Mascha woont samen met haar vriend Tom en haar twee kinderen in Amsterdam. Ze heeft een goede baan en leuke vrienden. Ze twijfelt echter of dit haar bestemming is. Vaak bekruipt haar de vraag of ze nu eigenlijk wel voor het moederschap is weggelegd. Over haar baan zegt haar vriend dat het soms lijkt alsof ze graag ontslagen zou willen worden. Voordat ze microbiologie ging studeren – wat uiteindelijk tot deze baan heeft geleid – volgde ze colleges Vergelijkende Literatuurwetenschappen in New York, een wild en meeslepend bestaan samen met haar vriendin Aysun. Tenslotte heeft ze op Facebook de tien jaar jongere Marokkaan Rafiq leren kennen. Regelmatig chat ze met hem en de onderwerpen worden soms redelijk gewaagd. Langzamerhand is ze verliefd op hem geworden en wordt het een obsessie om even facebook te openen om te kijken of hij aanwezig is. Daarbij moet ze wel rekening houden met het tijdverschil; Rafiq woont met zijn vrouw samen in (alweer) New York, symbool dus van het wilde, vrije leven. Haar relatie met Tom is langzaam verzand in het veilige, zekere bestaan met een rustige, bedachtzame man, van wie je weet wat hij gaat zeggen voordat hij het gezegd heeft. Maar ook Tom kan haar verrassen, want het lijkt dat hij een oogje heeft op buurvrouw Susan.
Op het moment dat haar vader bij haar langskomt omdat Mascha's oma, zijn schoonmoeder, is overleden, komt ook de verdwijning van haar moeder weer bij Mascha in haar gedachten. Zal deze mix van explosieve gegevens tot ontploffing komen?
Jannah Loontjens is behalve schrijver ook filosoof en dat is zeker te merken in deze roman. Vanaf de eerste bladzijde verluchtigt ze haar werk met interessante en uitdagende gedachtes. Ze weet ook goed Mascha met al haar twijfels neer te zetten. Twijfel aan de keuzes die je hebt in je leven, Zoals veel dertigers die kennen. De titel is wat dat aan gaat exemplarisch. Maar twijfel niet of je dit boek zal gaan lezen. 

 

Uitgeverij Ambo Anthos
232 pagina's
€17,99


Gerben - Beoordeling 8