• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

Jill Alexander Essbaum - Hausfrau

(Boek van de week in Het Stadsblad van 26 augustus)

Anna is een paar jaar geleden om de liefde naar Zwitserland verhuisd en leidt nu een ogenschijnlijk comfortabel leventje met haar man, een bankier, en haar twee zoontjes en een dochter. Er is ogenschijnlijk een probleem: Anna verveelt zich. Het is voor haar moeilijk aansluiting te vinden bij de Zwitsers, die worden beschreven als een gesloten volkje. Maar ook Anna treft door haar taalachterstand blaam. Daarom is ze nu op taalcursus gegaan, mede op aanraden van haar psychiater. Oh ja, om de verveling te verdrijven gaat ze vaak vreemd.
Het eerste deel van de roman is gevuld met deze leegte. Voor Anna is er eigenlijk maar één houvast: de verhouding die ze een aantal jaar terug had met Stephen. Voor hem zou ze haar man kunnen verlaten, maar hij moest terug naar de VS. Als de verveling haar nu te hoog zit, denkt ze aan Stephens telefoonnummer als een reddingsboei. Stephen is waarschijnlijk ook de vader van haar dochtertje.
Maar dan slaat het noodlot toe, net op het moment dat Anna met één van haar scharrels op een hotelkamer is. Komt ze over deze klap heen?
Door haar cynische humor, die vooral tot uiting komt in de gesprekken met haar psychiater, krijgt Anna toch cachet en ga je je niet aan haar ergeren. Hausfrau vertelt een verhaal van leegte, verveling en hoe het is om overal buiten te staan. Soms met humor, dan weer amoreel. De verandering van toon in de laatste hoofdstukken benam mij wel lichtelijk de adem.

 

Uitgeverij De Arbeiderspers
312 pagina's
€19,99

Beoordeling 7,5