• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

Joachim Meyerhoff - Ach deze leegte, deze verschrikkelijke leegte

Dit boek is al een tijdje uit en het heeft dus even geduurd voordat ik het oppakte. Achteraf wel jammer, want het is een roman vol humor,waar ik veel plezier aan heb beleefd en leesplezier gun ik natuurlijk iedereen!

Het is het verslag van de periode uit het leven van Joachim Meyerhoff zelf, waarin hij de opleiding aan de theaterschool doorliep en bij zijn grootouders in huis woonde. Hij vertelt alles eerlijk en ontwapenend en laat je door zijn formuleringen en door de situaties die hij beschrijft regelmatig in lachen uitbarsten.

Vooral de theateropleiding is een bron van vermaak: van de gelukte auditie omdat Joachim zijn tekst niet goed beheerst en dat er voor de toehoorders er blijkbaar heel interessant en voldragen uitkomt tot het leren lachen met je tepels, bijna elk hoofdstuk heeft wel een fijne anecdote tot gevolg. Zeker omdat Joachim constant aan zichzelf en zijn toneelspel twijfelt en zijn leraren dat eigenlijk ook doen. zo probeert hij zijn tijd langzaam door te komen.

Ook bij zijn grootouders is er genoeg te lachen voor de lezer. De grootmoeder was vroeger zelf actrice en vertoont nog steeds diva-gedrag. Ze laat zich nog graag behandelen als de grote toneelspeelster die ze ooit was en die ze, in kleine kring, ook nog steeds is. Grootvader is filosofiedocent geweest. Hun dagen zijn gedrenkt in alcohol. Van de champagne bij het ontbijt tot de whisky als slaapmutsje; Joachim gaat meerdere malen per week zwaar aangeschoten naar bed.

Natuurlijk worden er ook herinneringen opgehaald, bijvoorbeeld aan de urenlange dia-avonden, waarbij het grootste deel van de aanwezigen in slaap viel. Op het moment dat de gezondheid van vooral grootvader achteruitgaat, worden er ook wat tragische scenes opgevoerd, maar vaak is ook hier de lach niet ver weg.

Ach, deze leegte, deze verschrikkelijke leegte (een citaat uit Werther, tussen twee haakjes) is een roman die je twee of drie avonden laat lachen en laat meeleven met een toneelstudent, die door zijn grootouders onder tafel wordt gedronken.

Uitgeverij Signatuur
312 pagina's
€19,99

Beoordeling 7.5