• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

Jonathan Safran Foer Hier ben ik

Hier ben ik begint voor hoofdpersoon Jacob met twee schokken. Ten eerste vindt zijn vrouw Julia zijn telefoon waarmee hij aan zijn minnares berichtjes stuurde, waardoor het slecht lopende huwelijk nog verder onder druk komt te staan. Ten tweede vindt er in Israël een ontwrichtende aardbeving plaats, die veel slachtoffers eist en gebouwen verwoest. Hoe staat de Joodse Jacob hier tegenover? Dat is de vraag, zeker nadat Israël zich hardvochtig tegen de Palestijnse slachtoffers opstelt en elk land ter wereld zich van Israël afkeert.

Maar het verhaal dat Jonathan Safran Foer heeft geschreven draait om het gezin van Jacob en Julia en hun drie zonen. Het zit vol observaties over opgroeiende kinderen en een uiteenvallend huwelijk en het weet het geluk en de pijn heel goed invoelbaar te maken. Hoewel bij Jacob de hoop blijft bestaan dat het huwelijk nog gered kan worden, merk je als lezer dat dit tegen beter weten in is. Het levert wel de mooiste scenes en gedachtes op. Zoals het hele boek vol zit met uitspraken als: 'Afgezien van de ogenblikken die de meeste mensen zielsgraag zouden vermijden is het leven tamelijk traag, oninteressant, ondramatisch en oninspirerend.'

Vanaf de eerste regel heeft Foer alle verwachtingen die ik van dit boek had bevestigd. Een boek dat iedere ouder, gehuwde, maar waarschijnlijk iedere lezer weet te raken door zijn beschrijvingen van een huwelijk dat langzaam verbrokkelt en waarbij elk stapje van het proces je kan ontroeren en inspireren.

 

 

Uitgeverij Ambo/Anthos

638 pagina's

€ 24,99

Beoordeling: 9