• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

Karin Amatmoekrim - Tenzij de vader

Op elfjarige leeftijd hoort Karin Amatmoekrim dat de man van wie zij altijd dacht dat hij haar vader was, dat niet was en dat haar echte vader in Suriname woonde. Heel resoluut bant zij haar stiefvader, een dronkenlap, uit haar leven. Pas later rond haar negentiende krijgt zij contact met haar echte vader.

Wat volgt is een lange periode van aantrekking en afstoting. Voor Karin, bij wie wantrouwen naar de medemens door haar stiefvader een levenshouding is geworden, blijft de vraag staan of zij haar vader haar loyaliteit, voor haar een belangrijk begrip, wel moet gunnen. Eric Lie is als taekwondo-grandmaster een van de grote sporthelden van Suriname en een levende legende. Maar hij is ook iemand die zijn hele leven voor zichzelf heeft gekozen en zijn negen kinderen bij verschillende vrouwen heeft verwekt. Daarnaast waren er nog heel veel andere vrouwen. Langzamerhand leren ze elkaar beter kennen en ook meer begrijpen.

Wat wel gelijk oplaait is Amatmoekrims liefde voor Suriname. De eerste keer dat er landt, voelt voor haar lichaam als thuiskomen. Alsof het zegt dat ze niet gemaakt is voor West-Europa. Met veel liefde vertelt ze over het land en zijn bewoners, maar langzaam groeit ook daar de tweeslachtigheid.

Zoals de titel al doet vermoeden, schreef Amatmoekrim niet alleen een portret van haar vader, maar probeert ze ook zichzelf een spiegel voor te houden. Ze herkent het herscheppen van de werkelijkheid tot iets wat beter bevalt, 'het staat allemaal in dienst van het grote verlangen om vrij te zijn.' Of zoals een van de laatste beschouwingen luidt: 'Ik zocht een verklaring, of misschien eerder een excuus, om te zijn zoals hij: onverbeterlijk en genadeloos mezelf.'

Eerlijk, krachtig en intiem: Tenzij de vader is een boeiende zoektocht naar wat identiteit eigenlijk is geworden.

Uitgeverij: Prometheus

269 pagina's

€ 19,95

Cijfer: 8