• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

Karine Tuil - Een verzonnen leven

Vertaald uit het Frans door Jan Pieter van der Sterre en Reintje Ghoos

Wanneer je op de eerste bladzijdes van een roman kennismaakt met een personage en hij is rijk en succesvol, maar heeft een geheim dat alles op zijn kop zet, dan weet je dat vroeger of later dit geheim onthult gaat worden en dat de val groot zal zijn.
In Een verzonnen leven zal dit gebeuren met Samir Tahar. Nadat hij met uitstekende resultaten zijn rechtenstudie heeft afgerond, solliciteert hij bij verschillende advocatenkantoren in Frankrijk, maar wordt altijd meteen afgewezen, terwijl mindere mede-studenten wel snel aan de slag kunnen. Hij vermoedt dat dit te maken heeft met zijn Arabische afkomst en naam en besluit zijn voornaam te veranderen in Sam. Meteen wordt hij uitgenodigd! Door een misverstand dat Samir niet gelijk corrigeert, denk zijn baas dat hij Joods is. Met zijn carrière gaat het alleen maar beter en hij mag een nieuwe vestiging van het kantoor in New York gaan opzetten. De kers op de taart is dat hij trouwt met de dochter van een uiterst invloedrijke Joodse zakenman. Maar niemand heeft hij over zijn afkomst verteld; iedereen heeft het vermoeden van zijn baas overgenomen. Ook zijn promiscue gedrag is iets waarvan hij niet wil dat het naar buiten komt.
Een verzonnen leven beschrijft een driehoeksverhouding. Naast Samir hebben we ook (de daadwerkelijk Joodse) Samuel en Nina. Zij kenden elkaar uit Parijs, van voordat de bovenbeschreven gebeurtenissen plaatsvonden. Samuel en Nina waren een paar, maar Samir wist Nina te verleiden en te veroveren. Door te dreigen met zelfmoord en een daadwerkelijke zelfmoordpoging wist Samuel Nina toch te behouden. Samir vertrok en begon aan zijn rechtenstudie.
Nu is Samuel verbitterd. Hij is nooit geslaagd in het leven en een mislukt schrijver. Als hij leest over Samirs succes en dat hij een gedeelte van Samuels levensverhaal heeft overgenomen, besluit hij hem daarmee te willen confronteren en ook Nina te testen. Heeft zij uit liefde of angst alsnog voor hem gekozen?
Natuurlijk weet Samir Nina voor de tweede maal mee te krijgen. Zij gaat bij hem in New York wonen, Samuel gaat terug naar Frankrijk en raakt steeds dieper in de put.
De ommekeer vindt plaats als Samirs halfbroer naar New York komt. Hij is een mislukkeling. Opgegroeid zonder vader leidt hij het leven van een drop-out, vol kleine criminaliteit. Samir raakt in paniek als hij plotseling op zijn werk en bij hem thuis verschijnt. Wordt zijn geheim nu geopenbaard? Hij weet hem met een ruime toelage weer naar Frankrijk te krijgen en denkt dat nu alles opgelost is. Maar de halfbroer radicaliseert en Samir wordt gearresteerd omdat men hem verdenkt van het steunen van een terrorist. Zonder enig proces wordt hij opgesloten en verhoord. Zal hij nog vrij komen?
Karine Tuil zorgt ervoor dat dit verhaal van opkomst en val van een selfmade man vol spanning blijft, door veel wisseling van verteller. Samuel wordt ook psychologisch sterk neergezet en waar Nina eerst vooral als trofee wordt beschouwd, blijkt het aan het slot van de roman dat Tuil haar een veel grotere rol heeft bedacht.
Verder is een belangrijk deel van de thematiek racisme. Direct en institutioneel. Dit wordt op verschillende manieren belicht en bediscussieerd. Dit wordt ook afgezet tegen de maakbaarheid van de mens. Kun je jezelf echt ontworstelen aan je afkomst? Het levert een roman op die van begin tot einde weet te boeien.


Uitgeverij De Bezige Bij
443 pagina's
€19,90

Gerben - Beoordeling 8,5