• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

Léon Werth - Adieu Parijs

Als de Duitsers tot vlak voor Parijs zijn genaderd in juni 1940, vluchten miljoenen Parijzenaren de stad uit, veelal naar het zuiden. Op de wegen ontstaat een chaos; ellenlange files van allerlei rijtuigen, van auto's tot paard en wagens en het tekort aan benzine en voedsel wordt al snel groter. De mensen staan soms zes à zeven uur in de volle zon.
Onderdeel van deze karavaan zijn ook Léon Werth en zijn vrouw. Ook zij vluchten weg en in dit ooggetuigenverslag lezen we hun verhaal.
De hoop van alle vluchtelingen is het oversteken van de Loire. Daarachter zou redding zijn, daar hopen ze dat de Franse troepen een verdedigingswal hebben opgebouwd. Een loos gerucht, zoals er al snel meer geruchten de ronde doen.
Een belangrijke episode van het boek is hun verblijf op het erf van Madame Soutreux. Zij blijkt meer opgetogen door de komst van de Duitsers dan Léon fatsoenlijk acht. Het toevluchtsoord dat ze gevonden denken te hebben, wordt langzaam een kwelling. Uiteindelijk kunnen ze niets anders doen dan verder trekken. En na de wapenstilstand zwerven ze weer terug naar Parijs, maar nu door een getekend land.
Behalve een verslag van een zwerftocht is het boek ook een vertelling over het karakter van de mens en over de geschiedenis geworden. Maar ook een verhaal over een kant van Frankrijk die wij over het algemeen niet kennen. Uitgeverij De Geus
100 pagina's
€ 19,95


Beoordeling 7,5