• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

Marco Kamphuis - Aurore

Aurore is de dochter van uitvinder Dieulafoy, bij wie hoofdpersoon Jules Fabre een kamer betrekt om medicijnen te kunnen studeren in Parijs. Hij komt uit een klein dorpje, waar hij zijn dementerende vader achterlaat bij zijn moeder en zus Lucile. Die laatste houdt hem wel steeds op de hoogte van de toestand van zijn vader.
In Parijs hoopt Jules op het klassieke studentenleven van die tijd: vriendschappen, drankgelagen en vrouwen. En al snel raakt hij bevriend met een mede-huurder bij Dieulafoy, met wie hij de stad verkent. Maar zijn hart verliest hij aan de mooie Aurore, ondanks haar merkwaardige gedrag. Iedere ochtend komt zij hem zijn ontbijt brengen, maar de door Jules geïnstigeerde gesprekjes zijn van haar kant werktuigelijk. Ze beweegt zich ook als een slaapwandelaarster door het huis. De vraag is ook waar zijn eigenlijk slaapt? Als Jules haar kamer binnensluipt is haar bed onbeslapen. En waarom mogen de huurders onder geen beding in de kelder van het huis komen, waar Dieulafoy, die verbannen is van de universiteit, zijn onderzoekslaboratorium heeft.
Op de universiteit heeft Jules, net als veel andere studenten, grote interesse in het werk van professor Brochard. Hij introduceert hypnose in de neurologie en verbindt dit met maatschappelijke en filosofische vraagstukken.
Aurore is een griezelverhaal in de traditie van Edgar Allan Poe, een mix van huiver en wetenschap. Wordt Aurore door haar vader gehypnotiseerd en zo geïnstrueerd tot diefstal en moord? Of is zo misschien een prototypische robot? Of leeft ze voort na de dood? Allemaal vragen waarop Kamphuis slim geen antwoorden geeft en alleen een oplossing suggereert. Zo kan ieder zijn eigen invulling geven. Met Aurore heeft hij een goede, kleine roman afgeleverd voor bij het haardvuur.


Uitgeverij Wereldbibliotheek
159 pagina's
€17,95

Gerben - Beoordeling 7