• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

Marieke Lucas Rijneveld - De avond is ongemak

H

Op haar tiende besluit de hoofdpersoon van de eerste roman van Marieke Lucas Rijneveld haar jas niet meer uit te doen. Dat levert haar al snel de bijnaam Jas op.
Dat ze haar jas niet meer uitdoet, heeft ermee te maken dat haar oudere broer op een avond na een schaatstochtje niet meer levend terug komt. Het ijs was te zwak en hij kon niet meer gered worden. Vanaf dat moment verandert er iets in het gezin. De ouders trekken zich terug in hun verdriet: vader stort zich op het in bedrijf houden van de boerderij, iets dat met de MKZ-crisis al snel moeilijk blijkt. Moeder besluit niets meer te eten en kwijnt langzaam weg. Het ritme van de boerderij en het gereformeerde geloof blijft nog overeind, voor de rest is het ieder voor zich.
Voor de drie overgebleven kinderen ontstaat zo een vreemde situatie: zolang ze bij hun ouders uit de buurt blijven kunnen ze alles doen wat ze willen en dat begint langzamerhand te ontaarden. Ze verkennen hun eigen en elkaars lichaam en grenzen en gaan daarin steeds verder. Jas heeft ook last van dwangmatige gedachtes en overmatige schuldgevoelens om de dood van haar broer.
Deze gespannen, claustrofobische sfeer die zo ontstaat wordt ook opgeroepen door de stijl en het taalgebruik van Rijneveld, vol lijfelijke metaforen en beelden. Ook het strenge geloof binnen het gezin zorgt voor beklemming. Dit alles omgeven door zinnetjes als (na de dood van de broer): 'Vanaf nu zou ieder bezoek langer zijn voeten vegen dan nodig was.'
Dit boek mag van mij wel het debuut van het voorjaar heten.

Uitgeverij: Atlas-Contact
Pagina's; 272
Prijs: €19,99
Cijfer:9