• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

Matthijs Deen - Onder de mensen

Onder de mensen is een herontdekking, want lang geleden al bij een kleine uitgeverij uitgebracht. Maar nu is het bewerkt en kunnen er veel lezers opnieuw van genieten.

Hoofdpersoon Jan is boer. Hij woont alleen en eigenlijk is alles gedaan op de boerderij. Hij heeft hem van zijn ouders overgenomen. Die zijn daarna op vakantie gegaan naar Oostenrijk, maar op de heenreis al verongelukt. Moeder had nog wel twee vriezers vol zelfgemaakte maaltijden achter gelaten. En wat doet een man alleen met een vriezer vol eten? Die zet een contactadvertentie!

Hij krijgt vier brieven en kiest voor Wil. Wil heeft haar eigen redenen om te reageren. De boerderij ligt aan zee, ver in het Noorden. Dat is haar droom, ver van iedereen die misbruik van haar wil maken. Weg van haar teleurstelling en verdriet.

Jullie raden het waarschijnlijk al: zet twee van dit soort gecompliceerde mensen bij elkaar en het gaat wringen en botsen. Al snel besluiten ze dat ze maar zo min mogelijk met elkaar moeten praten, dat levert alleen maar ruzie op. Toch gaan ze steeds meer toenadering naar elkaar zoeken, ze hebben elkaar en meer niet.

Onder de mensen is een boerenroman, zoals ook Boven is het stil het is. De kracht ligt in de zwijgzaamheid en geslotenheid van de personages. In een uitstekende stijl, ingetogen en beeldend weet Matthijs Deen het ongemak tussen Jan en Wil vorm te geven. De humor en het mededogen voor de mens die uit de roman naar bovenkomen, maken het heel prettig om deze roman te lezen.

 

 Uitgeverij Thomas Rap
206 pagina's
€ 19,99


Beoordeling 9-