• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

Mensen zonder uitstraling – Jente Posthuma

 

Bij uitgeverij AtlasContact verscheen de afgelopen jaren een aantal debuten van vrouwelijke schrijfsters die voor hen een mooie toekomst voorspelden. Dan doel ik o.a. op Emma Curvers en Nina Weijers. Nu is er met Jente Posthuma een nieuwe debutante met een tragi-komische, ontwrichtende roman.

Als de hoofdpersoon acht jaar oud is, overlijdt haar moeder na een lang ziekbed. Haar vader is directeur van een psychiatrische instelling en moet het daarna samen met zijn dochter zien te rooien. Het enige advies dat hij aan patiënten, maar ook aan zijn dochter, geeft om hun problemen op te lossen, is dat ze hun bezigheden schematisch in afgepaste tijdsblokken moet indelen om meer controle in hun leven te krijgen en zich daardoor beter te voelen over zichzelf,. Dit repeterende advies geeft op den duur een komische effect. Duidelijk wordt in ieder geval dat hij het ook allemaal niet weet.

In sprongen door de tijd gaan we door het leven van de hoofdpersoon. Van haar jeugd met haar moeder, een toneelspeelster die weer in de schijnwerpers wil komen te staan en hoopt dat ze de moeder is van een wonderkind, tot de geboorte van haar zoontje en alle mislukte relaties en therapieën -ze stoort zich overmatig aan smakgeluiden- ertussen. Veel scenes zijn uitstekend geschreven en weten een mistroostige, wat larmoyante sfeer op te roepen.

Een debuut dat door de stijl doet hopen op meer.

Cijfer: 7,5

Uitgeverij Atlas Contact

172 pagina's

€ 19,99