• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

Midas Dekkers – De thigmofiel

Boek van de Week in Het Stadsblad van 2 december

Ooit een kat heel knus in een net te kleine doos zien zitten, vol genot? Of een kakkerlak zien wegkruipen in een spleetje in de muur? Dat zijn beide voorbeelden van thigmofilie, een door Midas Dekkers zelf verzonnen woord voor de liefde voor aanraking. In zijn nieuwe boek weet Dekkers hier talloze voorbeelden van te geven, op zijn eigen aanstekelijke wijze. Een heel scala van onderwerpen passeert de revue, van schildpadden tot doodskisten.

Dekkers weet regelmatig te verrassen met een anekdote of vraag. Waar om hebben naaktslakken bijvoorbeeld geen huisje op hun rug? Ik heb het me vaak afgevraagd, maar hier las ik het antwoord.
Ook het gegeven dat mensen na een ramp of ongeluk vaak een deken over zich heen krijgen, is hieruit te verklaren, het geeft een gevoel van geborgenheid. Eigenlijk is thigmofilie volgende Dekkers overal, behalve bij de claustrofoben en architecten. Vooral die tweede groep krijgt van hem de volle laag; zij hebben er niets van begrepen met hun neiging naar zoveel mogelijk glas en beton.
Nee, dan de naakte molrat. Zijn leven onder de grond zorgt ervoor dat hij tien maal ouder wordt dan een normale rat en dat hij nooit een tumor krijgt.
Uiteindelijk leidt deze ode aan de huid, ons grootste orgaan, naar de voor mij ook perfecte situatie, de haute cuisine van de thigmofilie. Het lichaam is al ingedommeld en de geest heeft vrije loop tot ook hij smelt. U begrijpt het al lezen in bed. Is er iets heerlijkers?


Uitgeverij De Geus
128 pagina's
€ 16,99


Beoordeling 8