• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

Morten Stroksnes - Haaienkoorts

 

Zoals het een goede ondertitel betaamt, geeft die van Haaienkoorts duidelijk weer waar het boek over gaat: De kunst van het vangen van een grote haai in een rubberbootje op de Noorse Zee. En toch ook niet. Want het boek gaat over veel meer dan dat. Het gaat ook over de evolutie van de soorten, het ontzettend veelzijdige leven in de diepzee, over vriendschap, over boeken en over natuurbehoud. En over dit en nog veel meer wordt ongelofelijk interessant geschreven.

De vrienden Morten en Hugo proberen in de Lofoten, mede bekend van de cruises naar deze eilanden, een Groenlandse haai te vangen, de grootste vleesetende haai ter wereld. Het verslag volgt de seizoenen, waarin ze steeds een poging wagen. Maar het boek is ook vermomde encyclopedie over alles wat met de zee te maken heeft. Het vertelt over hengelvissen, met een hengel vanuit hun kop, waaraan een lichtje brandt. Over een kwallensoort, veertig meter lang, met wel driehonderd magen. Morten vertelt over hun ontmoeting met een potvis, samen op zee. Zoals hij het beschrijft een magische ervaring, onverwachts dichtbij het grootste dier dat ooit geleefd heeft. Sowieso weet de schrijver zijn verhaal beeldend en bloemrijk op te schrijven. Hij heeft het bijvoorbeeld over ‘dorpsgemeenschappen die zich aan de rand van de oceaan aan het land vastklampen.’

Haaienkoorts is een heerlijk boek voor iedereen die houdt van een waargebeurd avonturenverhaal. En door alle feiten en faits divers die verteld worden, kan die groep heel groot zijn.

 

uitgeverij AtlasContact

286 pagina's

€ 24.99

Cijfer: 8