• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

Nhung Dam - Duizend vaders

In deze roman met magisch-realistische trekjes leven we mee met het meisje Nhung. Ze komt uit een gezin van Vietnamese bootvluchtelingen en woont in het noordelijke stadje Beiahem, vol inwoners die bij het woord vreemdeling hun wenkbrauwen optrekken. Als haar vader uit haar leven en het stadje verdwijnt, begint het te sneeuwen. De kou en ijs zal de hele roman niet meer verdwijnen.

Zonder vader zijn Nhung en haar moeder overgeleverd aan haar Gekke Tante en de Chinese maffia, die al in een van de eerste hoofdstukken hun tuin komen opeisen, die de Gekke Tante bij een kaartspel heeft ingezet en verloren. Later, als haar moeder in een inrichting zit, wordt het de lezer duidelijk dat Nhung helemaal niemand meer kan vertrouwen, ook al probeert ze het zelf steeds weer. Ze is namelijk eenzaam en alleen op de wereld. Maar haar vrienden en de anderen in wie ze vertrouwen stelt, verraden haar, tot op het bittere eind.

Het kostte mij even moeite om te wennen aan de vertelstem van Nhung Dam, maar gaandeweg het boek begon het mij steeds beter te bevallen en kwam er vaart en duidelijkheid in de roman, tot aan het indrukwekkende einde toe. Hopelijk gaan we nog meer horen van deze debutant, die een eigen stem in de Nederlandse literatuur laat horen.

Uitgeverij: De Bezige Bij

Pagina's: 383

Prijs: € 19,99

Cijfer: 7,5