• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

Nino Haratischwili – Het achtste leven (voor Brilka)

 

Wie gaat er mee op reis? Op reis naar Georgië en Rusland en op reis door de twintigste eeuw? Aan de hand van Nino Haratischwili lezen we over één Georgische familie tussen 1900 en nu.

De roman begint met een chocolade-recept in een kleine stad. De chocolatier probeert zijn dochters op te voeden en bedenkt tegelijk een recept voor een chocoladedrank die ongelofelijk lekker is, maar waarop ook een vloek rust. Althans volgens de chocolatier, die er rijk mee wordt, totdat de Russische revolutie begint. Dan wordt alles anders.

De Revolutie en het communisme splijten de familie in tweeën. De een wordt soldaat in het Rode leger, de ander raakt alles kwijt aan de Staat. De zoon krijgt een hooggeplaatste positie binnen het staatsapparaat, de dochter droomt van het Vrije Westen. De familiegeschiedenis wordt verweven met die van de 'rode' twintigste eeuw en we voelen uit eerste hand hoe die het leven van alledag, van alledaagse mensen, doorlopend beïnvloedt. Een aantal aangrijpende passages blijven je lange tijd bij. Bijvoorbeeld die over een voormalig danseres in Leningrad, die in haar leeggehaalde stadsvilla langzaam wegkwijnt. Of die over de echte liefde van Kostja, een vrouw in het belegerde Moskou. Of die over...

Kortom: Het achtste leven (voor Brilka) is heerlijke historische roman, waar iedereen met interesse in geschiedenis of in een sterke familieroman uren lang in kan ronddwalen.

 

Uitgeverij Atlas Contact

pagina's: 1269

Vertaling: Elly Schippers en Jantsje Post

€ 34,99

 

Cijfer: 9,5