• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

Patrick Modiano - Om niet te verdwalen

Onze klanten vragen ons vaak naar deze besprekingen en een veel gehoorde opmerking is dan: Jullie geven wel vaak hoge cijfers. Dat komt natuurlijk grotendeels omdat we meerdere boeken per week lezen en we het liefst de mooiste boeken voor jullie bespreken.
'Om niet te verdwalen' van de laatste Nobelprijswinnaar Patrick Modiano is er weer eentje. Schrijver Jean Daragane leeft een afgezonderd leven in Parijs tot hij op een dag een onheilspellend telefoontje krijgt over zijn verloren adresboekje. Dat zet niet alleen het verhaal in gang, maar ook het geheugen van Jean. Herinneringen stapelen zich op elkaar. Wat heeft er nu plaatsgevonden in Jeans jeugd en welke rol speelde de mysterieuze Annie Astrand daarin? En waarom is oplichter en krabbelaar Gilles Ottolini hier zo in geïnteresseerd? Jean denkt na over de gesprekken die hij op latere leeftijd heeft gehad met de volwassenen uit zijn jeugd. Zij vullen de verhalen aan en creëren weer nieuwe verhalen.
Modiano schept in zijn nieuwe roman een wereld waarin het niet draait om de duiding van het mysterie, maar om de wispelturigheid van de herinnering. Soms is het net alsof je in een spiegelpaleis rondloopt, dan wandel je weer door Parijs, vol cafes en pleinen. Onder de alledaagsheid van de werkelijkheid, van de schijnbaar doodnormale personages schuilt een klein of groot geheim. Dit alles zorgt voor een dromerige sfeer, al wordt die in de hartverscheurende ontknoping wreed verbroken.

Uitgeverij Querido
152 pagina's
€18,99

Gerben - Beoordeling 8