• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

Philip Dröge - Moresnet

Mijn verwachting is dat geen van onze klanten ooit van Moresnet gehoord heeft. Tot voor kort was het voor mij in ieder geval letterlijk en figuurlijk onbekend terrein. Maar nu komen er, binnen een maand, twee boeken over uit. Het boekenweekessay van David van Reybrouck noemt het en Philip Dröge schreef er een mooi uitgevoerd en uiterst lezenswaardig boek over.
Moresnet was van 1816 tot 1920 een minilandje aan onze zuidgrens, dat van het Drielandenpunt een Vierlandenpunt maakte. Het ontstond na de val van Napoleon. Tijdens de Conferentie van Wenen werden de afspraken en nieuwe grenzen 'met een dik potlood' vastgelegd en al snel ontstond er tussen Nederland (dat toen uitgebreid was met België) en Pruisen een conflict over de waardevolle zinkmijn, precies op de nieuwe grens. De grenzen werden vastgesteld, alleen over het gebiedje rond de mijn zou later een beslissing vallen. Dat later duurde uiteindelijk honderd jaar.
In Moresnet, zoals de streek genoemd werd, gold volgens afspraak nog de Code Napoleon en de status aparte zorgde ervoor dat het een uitkomst was voor smokkelaars en andere vrijbuiters. Rond de florerende mijn ontstond een 'wildwest'stadje vol kroegen, de zogeheten cabarets.
Anderen beschouwden het juist als de ideale staat, waar mensen uit allerlei landen samenleefden zonder echt gezag. Op het moment dat de ideale staat uitgeroepen zou worden, brak de Eerste Wereldoorlog uit en uiteindelijk werd het landje weer opgeslokt.
Dröge schrijft in twaalf hoofdstukken een geschiedenis van een anomalie. Ontstaan als vergissing, maar de oorsprong van prachtige verhalen. Door een mix van opportunisme en laksheid werd een absurde situatie geschapen, die hoe langer hoe absurder werd.
Moresnet werd gebruikt om de belasting te ontduiken, om de dienstplicht te ontlopen en was korte tijd een gokparadijs. Dit vertelt Dröge vooral via persoonlijke verhalen van tijdgenoten en dat zorgt voor een toegankelijk geschiedenisboek dat de eeuw dat Moresnet bestond voorbij laat vliegen.


Uitgeverij Spectrum
271 pagina's
€ 19,99


Beoordeling 8