• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

Roos Schlikker - Huisje Boompje Beest

De Vinex, in veel films en romans wordt het bezongen als een reservaat, waarbij het leven van een geestdodende regelmaat en voorspelbaarheid is. In Huisje Boompje Beest van Roos Schlikker wordt die voorspelbaarheid doorbroken als de vrijgezelle Rob in de Vinexwijk komt wonen. Rob is vrijgevochten, een fotograaf en ziet er goed uit. De Vinexmannen willen hem zijn en de Vinexvrouwen willen bij hem zijn. Totdat blijkt dat Robs verleden een duister geheim verbergt.

Centraal echtpaar in de roman zijn Joris en Lydia. Ze lijken hun best te doen om gelukkig te zijn, hoewel hun huwelijk niet zo goed is als ze zichzelf en anderen voorhouden. Het eerste hoofdstuk van het boek zet al gelijk de toon: Joris zit stiekem in zijn tuin te poepen, terwijl hij zijn eigen vrouw bespiedt. Dat doet hij vaker, wordt meteen duidelijk. Joris is sowieso degene die het dichtst bij het randje staat; hij zoekt ook contact met de dorpsgek, die met een plantje op zijn hoofd het verkeer aan het regelen is. Zijn ontmoetingen met Rob tonen hem een andere wereld, die het verlangen naar vrijheid in hem wakker maken. Of wil hij alleen maar vluchten?

Huisje Boompje Beest schetst een vilein beeld van de vinex, ‘de plek waar Ambi Pur alle vieze luchtjes heeft weggesprayd.’ De schaterlach en de herkenning zijn nooit ver weg in deze vlot geschreven zomerroman, die in ieder geval een paar prettige uurtjes aan de Spaanse costa’s zal opleveren, voordat de terugvlucht naar het reservaat weer opstijgt.

 

Uitgeverij; Atlas Contact

Pagina's: 256

Prijs: € 19,99

Cijfer: 8