• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

Rose Tremain - Gustav & Anton

Rose Tremain Gustav & Anton

 

Het verhaal van de twee schoolvrienden Gustav en Anton begint in Zwitserland kort na de Tweede Wereldoorlog. Gustav ontfermt zich over de nieuwe leerling Anton en er ontstaat een jarenlange vriendschap. Gustavs moeder vertelt hem dat zijn vader is gestorven omdat hij voor de joden was opgekomen. Zijn moeder heeft moeite om rond te komen, zeker op het moment dat ze ziek wordt. Anton heeft andere zorgen: hij is een getalenteerd pianist, maar heeft ook enorm last van podiumvrees, zodat zijn grote droom om concertpianist te worden niet uit kan komen. Zo groeien de jongens op, waarbij Gustav altijd op een of andere manier de zorg voor Anton op zich neemt.

In het tweede deel van het boek lezen we over het huwelijk van de ouders van Gustav, waarna we in de het derde deel weer terug komen bij de twee vrienden op leeftijd. Kunnen zij nu ze ouder zijn hun vriendschap in het juiste licht zetten?

Het centrale thema van het boek is het ontstaan van je identiteit. Kun je worden wie je wil? Hoe bepaalt je opvoeding wie je bent? Daar waar Gustav eigenlijk veel meer tegen heeft, is hij altijd de krachtiger persoon in de vriendschap. Rose Tremain schept in een kalme stijl, zonder veel poespas, een indringend portret van een vriendschap en van een liefde.

 

Uitgeverij De Geus

297 pagina's

€ 19,99

 

Cijfer: 9