• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

Sacha Batthyany - En wat heeft dat met mij te maken

Sacha Battyany komt uit een oud Hongaars geslacht, een geslacht van graven, prinsen, bisschoppen en een minister-president, maar is geboren en getogen in Zwitserland. Op een dag krijgt hij een krantenartikel onder ogen waarin staat dat er aan het einde van de Tweede Wereldoorlog tijdens een feest van zijn tante Margit 180 joden zijn geëxecuteerd. Navraag in de familie leidt niet tot ontkenning, enkel nuance.
Langzaam leidt Sacha's zoektocht naar meer informatie hem steeds verder de duistere geschiedenis van Oost-Europa in de 20e eeuw in, van de Oostenrijk-Hongaarse Dubbelmonarchie tot de goelags in Siberië. Steeds duidelijker stelt hij de vraag: En wat heeft dat met mij te maken?
Het verschil tussen zijn leven in Zwitserland, met tennislessen en goede leven en de levens van zijn grootouders in de storm van Europa, is enorm groot. Toch wordt het hem steeds duidelijker dat al deze gebeurtenissen op hem hebben doorgewerkt. De generatie van zijn ouders is er een van zwijgers geworden, die wegduiken bij de eerste tegenstand. Dit heeft weer enorme invloed op hun kinderen.
Het duidelijkst wordt dat als hij met zijn vader op zoek gaat naar de goelag waar zijn opa in heeft gezeten. Een ongemakkelijke sfeer tussen vader en zoon, zonder dat blijkt waarom ze deze reis nu echt samen zijn aangegaan.
Sacha Batthyany opereert met dit boek op de grens van fictie en geschiedenis en heeft zo een intrigerend verhaal geschreven voor de liefhebbers van HhhH en De stamhouder.


Uitgeverij Overamstel
304 pagina's
€ 22,50


Beoordeling 8,5